Eigenlijk zou de titel Bananen-wortelbrood een juistere benaming zijn voor dit recept dan Bananenbrood. Maar ervaring heeft me geleerd dat een groentenaam in de titel van een zoet recept ploffen tot torenhoge vooroordelen leidt. Vooroordelen die oprecht genot wel eens in de weg kunnen staan. Ik ben mijn lief heel dankbaar voor deze wijze gezonde-keuken-les. Zijn goesting in een smakelijk uitziend stuk chocoladetaart in één van mijn favoriete “healthy” eetadresjes in Gent, werd ooit eens instant de kop ingedrukt toen hij het bijschrift ‘met rode biet’ spotte. Hij verafschuwt rode biet namelijk en kon niet begrijpen dat een iets of wat intelligent wezen doelbewust deze groente in een chocoladetaart zou draaien. ‘Interessant…’, dacht ik. En een missie was geboren: mijn lief met plezier vermomde rode biet doen weg happen. Het resultaat van die missie? Wel, ik had enkele pogingen nodig, maar de uiteindelijke voltreffer vind je in mijn eerste boek: de Bananenbrownies met hazelnoot kon ik hem een drietal keer voorschotelen zonder dat er ook maar een vleugje biet ontdekt werd. Pas tijdens één van mijn boekvoorstellingen kwam hij achter dit dieprode geheim. Ik durf dus wel van een overwinning spreken. De gezonde-keuken-les trek ik ook door naar dit bananenbrood, dat wel degelijk een grote hoeveelheid wortel bevat. Maar persoonlijk vind ik dat je daar werkelijk niets van proeft! Wat niet weet, eet 😉
Het idee om met wortel aan de slag te gaan, kwam er na het bedenken van mijn Wortelsap met een twist. Voor het maken van dat sapje gebruik ik een slow juicer, die niet alleen een heerlijk drankje produceert maar helaas ook een hoop groenteafval, waaruit het sap gecentrifugeerd werd. Niemand is volgens mij fan van verspilling, dus ik wou absoluut iets met die groenteresten doen. De worteloverschotten gebruikte ik om deze cake mee te bereiden en dat lukte bijzonder goed! Je kan echter ook met verse, fijn geraspte wortel aan de slag! Dus no worries als je niet over wortelsapafvalresten beschikt.
Een andere hoofdrolspeler in dit recept is volkoren havermeel. En dat is geen toevalligheid. Haver is mijn favoriete graansoort om mee te werken omdat het heel veel eiwitten bevat. Daarnaast bevat deze volkoren variant ook meer vezels dan de andere beschikbare soorten. Door deze beide factoren geeft volkoren havermeel snel een verzadigend gevoel, zonder meer calorieën aan te leveren dan andere meel- of bloemtypes. Maar daar stopt mijn haverpleidooi nog niet. Haver bevat bepaalde, unieke vezels die door onze darmflora erg gesmaakt worden. Haver is dus een effectief prebioticum, waarmee je je eigen goede darmbacteriën aansterkt en gezond houdt.
Naast al die gezonde eigenschappen is dit bananenbrood vooral erg lekker! Bewaar het luchtdicht in de koelkast en je hebt er tot wel een week plezier van. Je kan het ook invriezen.
Ik schakel het in als vieruurtje, maar evengoed als meeneemontbijt. Een plak van deze cake met een stukje fruit erbij hielden me deze week een hele ochtend staande tijdens een Delhaize-magazine fotoshoot! Daarover vertel ik jullie binnenkort met veel plezier nog veel meer 😉
Bananenbrood
Benodigdheden
- rasp
Ingrediënten
voor 1 bananenbrood
- 50 g 100% pindakaas (of andere notenpasta)
- 50 g kokosvet
- 25 g honing (of rijst-, ahorn-, of agavesiroop als je het veganistisch wil houden)
- 5 zachte Medjooldadels (zie tips)
- 2 heel rijpe bananen (in totaal 200 g, gewogen zonder de schil - zie tips)
- 200 g geraspte wortel (zie tips - of 250 g wortelpulp (zie inleiding))
- 75 g volkoren havermeel
- 50 g (volkoren) spelt- of tarwemeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 1/2 tl kaneel
- 75 g gemalen amandelen (= amandelpoeder of amandelmeel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°
- Rasp de wortelen fijn, tot je maximaal 200 g hebt. Zet opzij.
- Doe de pindakaas, het kokosvet en de honing in een steelpannetje en laat smelten op een zacht vuurtje. Roer alles goed om met een klopper. Ontpit de dadels en hak ze fijn. Zet het vuur uit en voeg de stukjes dadel toe. Meng tot de dadel verdeeld is over het mengsel en zet opzij.
- Prak de bananen tot pap met behulp van een vork. Voeg deze samen met de geraspte wortel bij het pindakaasmengsel en schep goed om.
- Doe het volkoren havermeel, het speltmeel, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel natriumbicarbonaat en 1/2 theelepel kaneel in een mengkom en klop alles grondig los met een schone klopper. (Dit is een trucje om er meer lucht in te krijgen – geleerd van Martha Stewart. Een alternatief is deze ingrediënten zeven.) Klop ook het amandelmeel erdoorheen. Voeg de vochtige ingrediënten nu bij de droge en schep om tot alles goed vermengd is.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier, schenk het beslag in de vorm en verdeel het enigszins gelijkmatig. Plaats 50 à 60 minuten in de oven. Laat het bananenbrood zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster. Als je kruimelen wil vermijden en je in staat bent om te wachten, snijd het bananenbrood dan pas aan als het volledig is afgekoeld.
Bananenbrood: tips & tricks
Ik gebruik in al mijn recepten maatlepeltjes, maar bij bakrecepten zijn ze echt onmisbaar, vind ik. Bakken is chemie, dus de juiste hoeveelheden gebruiken is belangrijk om tot een goed resultaat te komen.
Heb je geen Medjooldadels in huis, gebruik dan 7 kleine dadels en laat deze 20 minuten weken in heet water.
Hou je in dit recept aan de 200 g banaan. Heb je teveel? Eet het op of bewaar het voor in je yoghurtontbijt, maar vermijd om voor dit banana bread teveel banaan te gebruiken omdat het gebak dan te vochtig wordt. Hetzelfde geldt voor de wortelen. Geef de voorkeur aan wat oudere wortelen in dit recept. Die bevatten wat minder vocht. Kom je uit bij iets minder dan 200 g? Dat is ook oké.
Kan je nog wat inspiratie gebruiken voor het maken van voedzame tussendoortjes, bekijk dan zeker eens onderstaande recepten!
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize (dateert van maart 2018 en werd herzien in november 2020) en bevat affiliate links –
238 reacties
Allerbeste, lekkerste, gezelligste bananenbrood OOIT! Zo smeuïg, kind én man zijn er echt verzot op dus bijna wekelijks maken we eentje! Ik vervang pindakaas door amandel- of hazelnootpasta en is echt heel lekker! Teveel gaat in plakjes in de diepvries: even in de broodrooster of mee onderweg om rustig te ontdooien en blijft even lekker!
Helaas mislukt. Gebak was helemaal ingezakt en nog vochtig onderaan. Ik heb nochtans het recept gevolgd zoals beschreven. De smaak was wel top. Wat zou ik fout gedaan hebben?
Hey Ingrid, er kunnen vele oorzaken zijn. Kijk zeker eens bij alle baktips in de blogpost Appelcake met kaneel. Daar schrijf ik superuitgebreid enkele belangrijke zaken uit. Herken je daarin al iets? Dan kunnen we misschien van daaruit verder zoeken. Er is sowieso een antwoord te vinden! 🙂