Search

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Tot slot, de laatste gang van het kerstmenu:

Witloofsalade met balsamicobietjes en ene crumble van falafel

Aardappel-preigratin, portobello en
geroosterde wintergroenten met pecannoten

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Het dessert. De kers op taart. De klap op de vuurpijl. Afronden in schoonheid. En het is een schoonheid deze notencrumble! Het is eigenlijk echt onvoorstelbaar dat ik na meer dan zes jaar bloggen nog geen crumble met appel met jullie heb gedeeld. Ik ben namelijk verzot op alles wat met crumbles en appels is. Vraag maar na bij mijn vriendinnen die perfect kunnen voorspellen welke taart ik ál-tijd neem als we koffie gaan drinken 🙂 Geen taart in dit geval, maar wel een kommetje bomvol smaak. Onderschat dit dessertje niet. De titel mag dan heel eenvoudig klinken, wat er met deze zoetigheid gebeurt in je mond is zonder enige twijfel verrassend. Smakelijk!

Zijaanzicht: vooraan een potje notencrumble van appel en peer met vanille-ijs op een grijs doek achteraan een kaarsje

 

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Warme crumble van noten met heerlijk zachte appel en peer
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 50 g hazelnoten
  • 50 g pecannoten
  • 50 g amandelmeel (of amandelpoeder)
  • 40 g koude plantaardige boter (of kokosvet)
  • 2 el ahornsiroop
  • een snuifje fleur de sel
  • 2 kleine appels ongeschild
  • 2 kleine peren ongeschild
  • 3 gedroogde vijgen (of 70 g rozijnen)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/8 tl kardemom
  • 1 1/2 tl versgeraspte gember
  • (plantaardig) vanille ijs

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Hak de hazelnoten en pecannoten fijn. Doe ze samen met de boter, het amandelmeel, de ahornsiroop en een snuifje fleur de sel in een kom en vermeng de ingrediënten met behulp van je handen tot alles wat verdeeld is. (Daarom is het belangrijk dat de boter goed koud is, zodat deze niet smelt, door de warmte van je handen.) Er mogen gerust nog wat stukjes boter te herkennen zijn en alle brokjes moeten niet gelijkmatig zijn qua grootte. Zet opzij in de koelkast.
  • Snijd de appels en peren in kleine blokjes, hak de vijgen in kleine stukjes. (Je wilt geen al te grote stukken fruit in je mond. Door alles klein te snijden, is het eten van dit dessert fijner én kunnen de smaken zich beter vermengen, wat het dus lekkerder maakt.)
  • Schep het fruit om met 1/2 tl kaneel, 1/8 tl kardemom en 1 1/2 tl versgeraspte gember en verdeel het over vier ovenschaaltjes (zie tips).
  • Schep de crumble bovenop het fruit in de schaaltjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Serveer meteen, met een bolletje vanille-ijs erbovenop. Smakelijk!
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij, Feestdagen

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs: tips & tricks

Dit zijn relatief grote porties. Als je al een zeer uitgebreid diner voorziet, kan je hier gerust zes of acht porties van maken. Of vier kleintjes en met de rest één grotere ovenschaal vullen, die je dan kan afbakken voor bij het ontbijt, een van de volgende dagen. (Serveer er dan toch maar geen vanille-ijs bij 😉 Als ontbijt eet ik deze crumble met flink wat Alpro Mild & Creamy Natuur eroverheen! In het geval van een ontbijt zijn deze porties trouwens wel heel schappelijk 🙂 )

Heb je geen kleine ovenschaaltjes in huis, maak de crumble dan in één grote ovenschaal. Je kan de warme crumble dan aan tafel in kommetjes scheppen. Het resultaat zal minder mooi zijn, maar daarom niet minder lekker.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en wordt gesteund door Alpro, Garden Gourmet en De Nationale Loterij –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

 

50 reacties

  1. Hey Karolien, ik wou je even bedanken voor al die lekkere recepten maar vooral ook de video’s erbij zijn erg handig! Ik maakte net deze crumble voor vanavond, de rest wou ook al chocomousse en moeulleux, maar moeder wil ook wat! Kan al niet wachten. Fijne feestdagen voor jou en je gezin!

  2. Hallo hoe hak jij de noten fijn? kan het kwaad met de hakmolen of beschadigt dit deze?
    En geroosterde pecan noten smaken zoveel beter dan puur natuur, hoe komt dit? en welke gebruik ik aub? Dank je!

    1. Ik hak noten steeds met de hand, met behulp van een noten/kruidenhakmes (maar je kan gerust ook gewoon een groot koksmes gebruiken hoor!). Een hakmolentje maalt ze al snel veel te fijn, waardoor je de textuur kwijt bent.
      Ik vind dat ongeveer alle noten beter smaken als ze geroosterd zijn. Je kan hier gerust kiezen of je rauwe of reeds geroosterde gebruikt. Ze worden in de oven sowieso geroosterd, dus aan smaak zeker geen gebrek 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!