Search

Overnight oats

Verwennerij voor je darmen

Groenten en fruit spelen hier in elke maaltijd dé hoofdrol. En ook al heb ik hier en daar favorieten, toch zijn het absoluut stuk voor stuk prachtige, smaakvolle en gezonde schatten. Ze leveren ons een waaier aan vitaminen en mineralen om al onze lichaamsfuncties naar behoren te laten doorgaan. Hun anti-oxidanten helpen ons lichaam zich te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ze bevatten weinig calorieën en, last but not least, ze zitten boordevol voedingsvezels en water. Hierdoor geven ze ons een verzadigd gevoel en zorgen ze dat onze darmtransit (de reis van boven naar onder) vlot verloopt. Belangrijk! Want resten euhm… kaka blijven beter niet te lang in je lichaam opgestapeld. Eventuele schadelijke stoffen die je lichaam wil elimineren zouden zo namelijk teveel tijd en ruimte krijgen om hun ding te doen. Eruit dus met dat afval! (Meer weten over dat “afval”? Lees dan zeker mijn artikel ‘De perfecte drol’: 5 tips voor een betere stoelgang eens – klik hier.)

Naast groenten en fruit is ook havermout is een rijke vezelbron, wat van dit ontbijt ware spijsverteringskanaalverwennerij maakt.

Wat zijn voedingsvezels

Voedingsvezels zijn grote moleculen die in planten voorkomen en onverteerbaar zijn voor de mens. Alles van groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, rijst, quinoa, haver… levert je dus natuurlijke vezels. Zoals ik hierboven reeds vertelde, zijn ze cruciaal om constipatie te voorkomen. Maar ze doen nog veel meer. Ze houden ook onze darmflora gezond. Dat zijn die ‘goede bacteriën’ waar de reclames zo vaak over spreken. Je hoeft dus helemaal geen potjes Actimel of zo te drinken om je darmflora blij en in vorm te houden. Een gezonde, vezelrijke voeding houdt hen ook sterk, wat nodig is, om zo, ter hoogte van onze darmen, schadelijke indringers snel te kunnen overmeesteren. (Lees ook mijn artikel ‘De nutteloosheid van probioticadrankjes’ als je hier meer over wil weten – klik hier.) Een gezonde darmflora maakt dus deel uit van een goed functionerend immuunsysteem. Naast al dit goeds temperen voedingsvezels (en in het bijzonder die van haver) ook snelle stijgingen van onze suikerspiegel. De vezels in havermout vormen een soort dikke gel, die ervoor zorgt dat suikers minder snel opgenomen worden. Het mag wel al duidelijk zijn: dit ontbijt vormt een goede en gezond start van je dag.

Overnight oats

Het weken van havermout is een andere methode om de vlokken te verwerken dan het traditionele koken, zoals bij de havermout met appel, bosbessen en amandelen die ik eerder maakte. De combinatie met de chiazaadjes maakt dit ontbijt niet alleen rijker aan nutriënten, het geeft het ook een veel betere textuur. Ik voegde aan deze pap bramen, perzik, vanille en walnoten toe, maar hier kan je zelf uiteraard eindeloos mee variëren! Het principe is eenvoudig: je maakt een basis van 35 g havermout, 1 el chiazaad (of lijnzaad), 140 ml plantaardige melk en 2 el plantaardige yoghurt. Je kan ook een zoete specerij toevoegen zoals vanille, kaneel, speculaaskruiden, kardemom… Dat laat je een nachtje staan, waarna je afwerkt met: fruit voor zijn belangrijke voedingswaarde en wat zoets, noten voor goede vetten en de nodige (voor mij onmisbare) crunch. Mixen, matchen en experimenteren maar!
overnight haverchiapap

Ingrediënten voor één papje:

35 g havervlokken (glutenvrij als je intolerant bent – zie tips)
1 el chiazaad
140 ml plantaardige melk
2 el plantaardige yoghurt
½ kl vanille extract
eventueel zoetstof, naar smaak
een handvol walnoten, grof gehakt
1 perzik, in blokjes
een handvol bramen

Bereiding:

Begin voor je gaat slapen! Vermeng de havervlokken en chiazaadjes met de melk, yoghurt en het vanille extract. Laat dit mengsel een nachtje rusten, zodat de haver en zaadjes al het vocht in zich kunnen opnemen.

’s Ochtends meng je de gehakte walnoten door de pap en schep je het fruit erbovenop. Klaar!

Tips:

Haver bevat van nature geen gluten. Maar de havermout of havervlokken die je in de gewone supermarkt koopt, wordt steeds geproduceerd in fabrieken waar ook tarwe en andere granen verwerkt worden. Daardoor bevat deze altijd sporen van gluten. Wie zeker wil of moet zijn van haver zonder gluten, moet dus absoluut naar de natuurvoedingswinkel! Hier kan je zonder problemen glutenvrije versies vinden.

Haver is een fantastisch, natuurlijk prebioticum, wat wil zeggen dat het supervoedzaam is voor de goede bacteriën in onze darmen. Je hebt dus helemaal geen dure probioticadrankjes zoals Actimel en Yakult nodig! Lees er alles over in mijn stuk ‘De nutteloosheid van probioticadrankjes’.

Heb je wel een last van verstopping of constipatie? Lees dan zeker en vast mijn ‘5 tips voor een betere stoelgang’!

28 reacties

  1. Hoi Karolien! Op mijn pot chiazaad staat dat je niet meer dan 15g chiazaad per dag mag eten. Weet jij of hier iets van aan is/waarom dit is?
    Mijn portie net klaargemaakt voor morgenvroeg. Nieuwsgierig!

    1. Hoi Dorien, ik heb dat inderdaad ook al aangetroffen op verpakkingen en ik ben wel van mening van steeds dat soort aanwijzingen (over maximaal aanbevolen hoeveelheden) te volgen. Ik weet niet precies wat de reden hiervoor is, om eerlijk te zijn. Iets om eens uit te pluizen, als er tijd vrijkomt 🙂 Genit van je ontbijt!

        1. Dank je voor de aanvulling! Zo heb ik het inderdaad ook teruggevonden 🙂 Was het al even gaan opzoeken maar kon niet meer terugvinden waar de reactie stond 🙈 Wel even nuanceren voor wie mee leest en nu even schrik krijgt: er zijn pas nadelige gevolgen gevonden vanaf 35 g per dag en dat bij mensen die sowieso al last hebben van een lage bloeddruk. Maar ik zou sowieso wel aanraden dit soort richtlijnen op een verpakking enigszins te respecteren 🙂

    1. Hey Hannelore, dat stond in de bereiding inderdaad, maar ik doe dat eigenlijk niet meer (smaak verandert duidelijk :)) dus ik had het al uit de ingrediënten gehaald 🙂 Ik zou zeggen: als je een zoetebekje bent, kan je dat doen naar smaak. Bij zoeten kan altijd nog ’s ochtends! (Hoeveel hangt af van welke steviasoort je gebruikt, maar met de 1-op-2-vervanger zou ik voor 1/4 theelepel gaan.)

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!