Het is bijna Sinterklaas en daar horen chocolade, marsepein en mandarijntjes bij. In de aanloop naar deze grote dag ontbijt ik graag met deze havermoutpap. Boordevol voedzame ingrediënten en toch vol lekkere sinterklaassmaakjes.
Havermout is een bron van trage koolhydraten en vezels. Deze laatsten geven je lang een verzadigd gevoel en de koolhydraten geven langzaam hun energie af, zodat je minder nood hebt aan allerlei snoep tussendoor. Naast dit alles is havermout ook een sleutelingrediënt in het gezond houden van je darmflora. Niet Activia, Yakult of Actimel zijn wondermiddeltjes, maar wel oerdegelijke en klassieke havermout. Daar kan je alles over lezen in mijn artikel De nutteloosheid van probiotica-drankjes. Maar eerst… ONTBIJTEN!
Ingrediënten voor één portie:
150 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
35 g havermout (glutenvrij, als je intolerant bent – zie tips)
3 gedroogde abrikozen, in stukjes
1 mandarijn, grondig geschrobd, de schil en de vrucht
een handje amandelschilfers
1 tl cacaonibs
½ tl speculooskruiden
¼ tl kaneel
eventueel wat ahornsiroop of een ander zoetmiddel, als je dat wenst (zie tip)
Bereiding:
Rasp de oranje schil met een fijne rasp van het mandarijntje. Let erop dat je het witte, bittere gedeelte niet meeneemt. Verwijder vervolgens de pel, snijd de mandarijn met een scherp mes doormidden en snijd er twee schijfjes van, zoals op de foto. (Dit is uiteraard geen must, maar wel leuk voor de afwerking!) Hak de rest van de vrucht in stukjes.
Rooster de amandelschilfers enkele minuten in een droge pan. Schud ze zoveel mogelijk om, tot ze goudbruin zijn.
Doe de amandelmelk, de specerijen en de havermout in een pannetje en breng aan de kook. Laat zo’n 5 à 10 minuten koken tot de haver het vocht heeft opgenomen en de pap net jouw gewenste dikte heeft. Roer hierbij regelmatig!
Draai het vuur uit, doe de abrikozenstukjes en de mandarijnenzeste bij de hete pap en laat nog een 3-tal minuutjes wellen. Schep er tot slot de stukjes verse mandarijn onder en strooi de geroosterde amandelen en de cacaonibs eroverheen. Als je een zoetebek bent, kan een scheutje ahornsiroop erbij het helemaal af maken.
Tips:
Hou je wel van het verzadigende gevoel van havermout bij het ontbijt? Probeer dan ook eens de havermoutpap met appel en bosbessen. Klik hier voor het recept.
En als je geen tijd hebt om ’s morgens pap te staan maken, kan de overnight haverchiapap je misschien wel bekoren. Die kan je een nacht van tevoren al bereiden! Klik hier voor het recept.
Haver heeft een hele behandeling nodig om het voor ons eet- en verteerbaar te maken. Het wordt gewassen, gepeld, verhit, eventueel verknipt (afhankelijk van wat het eindproduct dient te worden), nogmaals verhit en tot slot platgewalst.
Wanneer de haver verknipt wordt, noemen we het overgebleven product havermout. Als het niet verknipt wordt havervlokken. Omdat havermout dus kleiner is, heeft het ook een minder lange kooktijd.
Tegenwoordig is er ook instant of express havermout te koop, die nóg sneller gaart. (5 minuten kooktijd is blijkbaar te lang voor sommigen…) Deze versies bevat heel vaak extra toevoegingen als zout en suiker. Ik gebruik ze dus ook niet.
Haver bevat van nature geen gluten. Maar de havermout of havervlokken die je in de gewone supermarkt koopt, wordt steeds geproduceerd in fabrieken waar ook tarwe en andere granen verwerkt worden. Daardoor bevat deze altijd sporen van gluten. Wie zeker moet zijn van haver zonder gluten, moet dus naar de natuurvoedingswinkel. Hier kan je zonder problemen glutenvrije versies vinden.
3 reacties
Fijn recept! Lekkere combinatie en geeft veel energie!
Ik zag mandarijnen in de winkel liggen en ik dacht “oh ja, dat heerlijk ontbijt!” ❤️ En ik geniet er nu nog meer van dan vorig jaar toen enkel de koude ochtenden wat lastig waren soms ?
Ooooh, zo fijn zeg ❤️