Dat het barbecueseizoen is aangebroken moet ik je niet vertellen. Het voorbije weekend hielden we hier onze eerste grillnamiddag en oh, wat heb ik genoten. Uiteraard in de eerste plaats omdat het al ontzettend lang geleden was dat er nog een familie-etentje plaatsvond. Maar ook omdat het voor mij de eerste keer was sinds de geboorte van Isaac dat ik nog eens ‘gastvrouw’ was, voorafgegaan door een paar uurtjes koken. Het overviel me hoezeer ik dat gemist had. Maar kijk, bij deze is de kop eraf.
Ik mocht dan wel de organisatrice zijn, Isaac was natuurlijk ook van de partij en eiste op tijd en stond zijn portie aandacht en zorg op. Wat ik op tafel zou zetten moest dus haalbaar: niet te veel gedoe, niet te veel tijd. En uiteraard met heel veel groenten. En dat lukte prima!
Misschien heb ik het makkelijk, met een publiek dat niet per se een hele namiddag de ene lap vlees na de andere verlangt. Misschien heb jij wel een uitdagendere set eters op bezoek. Hoe het ook zij, ik hoop dat je toch iets hebt aan mijn barbecue-menu. Even schetsen dat wij met vijf volwassenen waren, waarvan één iemand vegan is en twee iemanden absoluut een stuk vlees op hun borden willen zien in een barbecue-setting. Maar heel het gezelschap is wel van het principe dat vlees slechts een onderdeel is van de maaltijd en dat het geen meerwaarde is om aan het einde van de middag propvol te zitten. Voor een klassieke Bourgondische barbecue-er kan het menu daarom wat karig overkomen. Als dit voor jou zo aanvoelt of je hebt een licht vermoeden dat jouw gezelschap niet tevreden gaat zijn, vul dan alsjeblieft zoveel en zover aan als je zelf wilt!
Als je de touwtjes niet zelf in handen hebt en te gast bent, kan het al eens moeilijk zijn om je eigen eetfilosofie te behouden tijdens een barbecue. Daarom bied ik ongeveer altijd aan om zelf één of twee bijgerechten mee te brengen. Een barbecue is het type etentje dat zich hier geweldig goed toe leent! Voorzie bij de aanpak zeker voldoende voor alle eters, zodat iedereen kan opscheppen. Je zou er namelijk wel eens versteld van kunnen staan hoe enthousiast een doorwinterde carnivoor kan worden over die grote kommen groenten. Enjoy!
BIJGERECHTEN
Broccoli-avocadosalade (zie recept hieronder)
Een combinatie die Karola’s Kitchen-fans vermoedelijk niet vreemd is. Fris, romig, zomers … Deze salade mag niet ontbreken!
Tomaat-balsamicosalade (zie recept hieronder)
Een echte vakantie-vibesalade! Het is een heel bewuste keuze om enerzijds een helemaal groene en anderzijds een helemaal rode salade te bereiden: dat staat extra mooi op tafel!
Krieltjessalade (zie recept hieronder)
Patatjes op de barbecue zijn superlekker, maar omdat wij maar een heel klein toestel hebben, vervul ik ieders aardappelcraving op deze manier. Ook fijn dat ik er zo wat extra groenten in kan verwerken.
Geraspte worteltjes, uit een zakje
Volkoren brood, ongesneden
(Turks brood is een toegankelijk alternatief)
Op zoek naar nog meer saladeinspiratie?
Kijk dan onderaan de pagina voor links naar mijn favoriete bijgerechten.
SAUSJES
Vegan look-kruidensaus
= een half potje Pa’lais Komkommer & Kruiden vermengen met 2 el sojayoghurt, versgemalen zwarte peper, grof zeezout en wat fijngehakte verse kruiden
Vegan mango-chilisaus
= een half potje Pa’lais Mango & Chili vermengen met 2 el water
De klassiekers uiteraard:
mayonaise en curryketchup
OP DE BARBECUE
Gemarineerde champignons (klik hier voor het recept)
Kies voor grote champignons, zo kan je ze in hun geheel op de barbecue leggen en hoef je er geen brochettes van te maken. Het spaart tijd uit en is makkelijker onder controle te houden op de grill.
Zalmpapillot met kerstomaatjes (klik hier voor het recept)
Geen barbecue zonder deze zalmpapillot voor mij. Ik eet niet zo vaak vis, maar dit gerechtje is zo simpel en zo lekker dat ik geen barbecuekans voorbij laat gaan zonder het klaar te maken. Ik kies er altijd voor om slechts één papillot te maken, met een relatief groot stuk zalm (ca. 250 g voor 4 personen). Persoonlijk vind ik het namelijk niet nodig om iedereen van een volwaardige portie te kunnen bedienen. Het is net leuk om van alles wat te kunnen proeven.
Vleesjes
Voor wie het graag concreet wil weten: het werden ribbetjes, chipolata en een pakje Greenway Mergueze (een eerste, maar geslaagde kennismaking)
Alle recepten voor de bijgerechten zijn vegan, glutenvrij en lactosevrij, zodat iedereen kan meegenieten.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote broccoli, zowel de roosjes als de stam
1 zakje gemengde sla (= 75 g)
1 avocado
½ komkommer
2 lente-uitjes of een duimdik bosje bieslook
een grote handvol muntblaadjes
1 ½ el olijfolie
1 ½ el appelciderazijn (of sherry-azijn)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
Wat je vooraf kan doen:
Snijd de kruin van de broccoli in roosjes, verwijder de dikke, taaie schil van de stam en snijd deze in dikke schijfjes. Breng water aan de kook en gaar de broccoli in 4 minuten. Spoel af onder koud, stromend water en laat goed uitlekken.
Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en hak de munt fijn (alsook de bieslook, als je deze gebruikt in plaats van lente-uitjes). Snijd de komkommer in de lengte in twee en vervolgens in halve maantjes.
Schep de broccoli om met de lente-uitjes, munt en komkommer.
Vlak voor het serveren:
Doe de sla, olijfolie, azijn en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout bij de broccoli en schep op.
Halveer de avocado en verwijder de pit. (Als je het puntje van je mes in ‘de poep’ van de pit steekt en die er dan uit duwt, gaat dit heel vlot.) Lepel met een koffielepeltje stukken uit beide avocadohelften en voeg ze bij de rest van de salade. (Het is helemaal niet erg als deze onregelmatig zijn, dat maakt het net extra interessant.) Schep een laatste maal (voorzichtig) om, kruid eventueel bij met wat appelciderazijn, peper en/of zout en serveer.
Ingrediënten voor 4 personen:
6 grote, rijpe trostomaten
250 g kerstomaten (in verschillende kleuren, als je die kan vinden)
1 grote rode puntpaprika
1 kleine rode ui
een grote handvol verse basilicum + extra voor de afwerking
½ tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde basilicum
1 ½ tl olijfolie
1 ½ tl balsamicoazijn
Een grote handvol pijnboompitjes
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
Wat je vooraf kan doen:
Snijd de trostomaten in kwarten. Snijd vervolgens alle kwarten in twee of drie onregelmatige stukken. Doe deze in een kom (inclusief de zaadlijsten die loskomen). Halveer de kerstomaatjes en voeg ze bij de trostomaten. Halveer de puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
Schep alle groenten om met de olijfolie, azijn, gedroogde kruiden en verse basilicum. Bewaar in de koelkast.
Rooster de pijnboompitjes in een droge pan, tot ze goudbruin en geurig zijn. Zet opzij.
Vlak voor het serveren:
Er zal heel veel vocht ontstaan in deze salade, enerzijds omdat tomaten zeer veel water bevatten en anderzijds omdat de balsamicoazijn de tomaten wat doet garen. Ik serveer deze salade mét het vocht, maar je kan ervoor kiezen om dit (of een deel ervan) weg te gieten. (Als er nog een restje van de salade over is en ik het nog een dag wil bewaren, giet ik het vocht wél weg om te vermijden dat de tomaten nog verder garen.)
Strooi de pijnboompitten en wat verse, grof gehakte basilicum over de salade en serveer.
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g krieltjes
2 el rijstolie
¼ tl knoflookpoeder (of 2 teentjes knoflook, geperst)
½ tl gedroogde rozemarijn
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
5 kleine zure augurkjes
2 lente-uitjes (of een duimdik bosjes bieslook)
2 grote handenvol bladpeterselie
2 grote handenvol veldsla (= een klein zakje, van 75 g)
Bereiding:
Wat je vooraf kan doen:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Spoel de krieltjes grondig in een badje koud water en schrob eventuele vuile plekjes schoon. Laat de kleintjes heel, snijd de grotere exemplaren in twee of drie stukken en spoel nogmaals. Stort de krieltjes op een schone keukenhanddoek en dep ze droog.
Stort de krieltjes op een grote bakplaat of in een braadslede. (Ze mogen niet/zo weinig mogelijk op elkaar gestapeld liggen.) Schep ze op met de rijstolie, de knoflook, rozemarijn en voldoende versgemalen zwarte peper en vers zeezout. Verdeel ze zo verspreid mogelijk over de bakplaat en leg ze daarbij met de aangesneden kant naar beneden. (Doe dit met je handen, zo gaat dat supersnel. Met vorken of spatels ben je hier drie keer zo lang mee bezig.) Plaats 15 à 20 minuten in de oven, tot ze gaar zijn en hier en daar een kleurtje hebben gekregen. Laat afkoelen.
Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes (of hak de bieslook fijn), hak de bladpeterselie fijn en snijd de augurkjes in kleine stukjes. Schep de krieltjes om met al deze smaakmakers en bewaar koel.
Vlak voor het serveren:
Maak de worteltjes van de veldsla los (met je vingers gaat dit veel sneller dan met een mes) en schep blaadjes door de aardappelen. Serveer!
Voor naast de barbecue:
- Bloemkooltaboulé (vegan, gluten- en lactosevrij)
- Boontjessalade (gluten- en lactosevrij)
- Hartige watermeloensalade (glutenvrij)
Voor op de barbecue:
- Barbecuesalade met portobellosteak (gluten- en lactosevrij)
5 reacties
Ik heb alles gemaakt, deze bbq was zoooo heerlijk ?
Ik heb nog nooit zoveel complimenten gekregen over mijn slaatjes als bij de laatste bbq! Ik heb zelfs mijn ouders die komkommer haten, niets gezegd over de broccoli-avocado salade MET komkommer en ze hebben alles opgegeten. Een echte aanrader dus! Als ik niet weet wat maken, gewoon Karola opzoeken en zelfs zonder ooit voor te proeven/proberen, ALTIJD PRIJS! Doe zo verder, Karolien, hier in huis houden we van al jouw recepten! ❤️
Wauw wat een deugddoend berichtje! Dank je wel! Doet me oprecht plezier dat het iedereen zo gesmaakt heeft! 🙂
Hoi, misschien kijk ik ongelooflijk scheel (wat echt wel kan, waarvoor mijn excuses), maar ik zie op deze pagina niet echt waar ik het recept kan opslaan.
Hey Sofie, je kijkt niet scheel 😅 Oude recepten, die nog geen “receptfiche” hebben, zoals dat heet, kan je inderdaad nog niet opslaan. Dit is iets dat we handmatig moeten invoeren, dus dat neemt heel veel tijd (en/of geld 😅) in beslag. Maar we zijn er wel degelijk mee bezig, stap voor stap! Je kan deze barbecue-receptjes ook vinden in mijn boek Het Kookboek, bij Tuinfeest 🙂