Zoeken

Karola’s garnalencocktail

Vis en zeevruchten zijn bijzonder voedzaam, maar het zijn ook kostbaarheden die we met het nodige respect moeten behandelen. Af en toe ga ik ermee aan de slag in de keuken en daarbij kies ik voor producten die het duurzaamheidskeurmerk dragen. En er is goed nieuws! Er zijn nu ook grijze garnaaltjes te verkrijgen die dit MSC-label dragen. De garnaalvissers zelf wilden officieel de garnalenpopulaties beschermen en spraken daarom een aantal ingrijpende maatregelen af om de vangst zo duurzaam mogelijk te laten verlopen en de bijvangst tot een minimum te beperken. Zo gebruiken de MSC-vissers netten met grotere mazen, geven ze de garnaalpopulaties voldoende tijd om te herstellen en vangen ze niets in beschermde gebieden.
Om dat te vieren werkte ik samen met Marine Stewardship Council, kortweg MSC. Het resultaat? Een filmpje (vergeef me het groen achter mijn oren) en een Karola’s Kitchen-versie van de oerklassieke garnalencocktail 🙂 Om al een beetje in feestdagenstemming te komen 😉

Ingrediënten voor 4 personen als voorafje (of 2 personen als voorgerecht):

2 tomaten
1 kleine rode puntpaprika
1 ½ el sojasaus (of tamari als je het glutenvrij wil houden)
1 ½ el olijfolie
10 druppels Tabasco
½ vel nori
een handvol bladpeterselie
100 g garnaaltjes
het sap van ½ citroen
2 Romeinse slaharten
2 tl olijfolie
1 avocado
4 eigelen
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de puntpaprika. Klop de sojasaus, olijfolie en Tabasco los en schep de tomaat- en paprikablokjes erdoor heen. Versnipper het norivel boven de groenten (knip het eerst in dunne linten, die je vervolgens in snippers knipt) en schep om tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Zet opzij.

Hak de bladpeterselie fijn. Schep deze om met de garnaaltjes en het citroensap. Zet opzij.

Laat een grillpan heet worden. Snijd de Romeinse slaharten in kwarten (Doe dit zorgvuldig, zodat elk kwart nog een stuk van de kern bevat. Zo blijven de blaadjes mooi samen.) en wrijf ze in met wat olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Bak de slakwarten enkele minuten aan elke snijkant.

Snijd de avocado in dunne plakjes en verdeel deze als een waaiertje over vier borden. Leg per persoon twee kwartjes gegrilde sla bovenop de avocado, schep er zo’n drie eetlepels van het tomaat-paprikamengsel en vervolgens eenzelfde hoeveelheid van de garnaaltjes bovenop. Werk af met een eidooier en wat fijngehakte peterselie.

Tips:

Een heerlijk aperitiefhapje met garnalen is het lepelhapje met avocado, appel en garnaal. (Klik hier.)

Nog meer duurzame garnalen-inspo? Probeer dan de Aziatische wittekoolsoep met garnaaltjes eens. (Klik hier.)

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!