Zoek

Koekjes met chocolade en hazelnoot

Geen idee hoe het met jou zit, maar ik heb heel graag een klein lekkernijtje bij mijn thee of koffie. Deze Koekjes met chocolade en hazelnoot vervullen die rol waanzinnig goed. Intens van smaak, niet te zoet, compact en dankzij het hoge vezelgehalte verzadigen ze ook veel meer dan supermarktkoekjes.

Gezonde koekjes

Deze Koekjes met chocolade en hazelnoot gezond noemen, ga je me niet zien doen. Eén individueel product kan namelijk niet gezond of ongezond zijn. Eén product, of in dit geval een koekje, kan je namelijk onmogelijk gezond(er) of ongezond(er) maken. Het draait steeds om het grotere plaatje: je eetpatroon. Eetpatronen kunnen gezond of ongezond zijn. Eetpatronen kunnen je gezond(er) of ongezond(er) maken. Onze gezondheid hangt niet af van een koekje.

Voedingsmiddelen of maaltijden noem ik liever voedzaam. Over deze koekjes kan ik zeggen dat ze voedzamer zijn dan een koekje uit de supermarkt. Dankzij de havermout, de noten en notenpasta en de appelmoes zijn deze Koekjes met chocolade en hazelnoot heel rijk aan vezels. Ze bevatten ook amper verzadigd vet. Maar nog veel en veel belangrijker: ze zijn ontzettend lekker! Want dat is uiteindelijk toch de essentie van een koekje.

Bovenaanzicht van verschillende kleine koekjes met chocolade en hazelnoot, op een stuk wit bakpapier.

Is notenpasta gezond?

Hazelnootpasta speelt een centrale rol in deze koekjes. Tegenwoordig heb je zo’n mooi assortiment aan notenpasta’s bij Delhaize: amandel-, cashew-, hazelnoot- én gemengde pasta’s gemaakt van enkel en alleen maar noten. 100% notenpasta’s, zoals we dat dan noemen, zijn rijk aan ‘gezonde’ onverzadigde vetten, plantaardige eiwitten en vezels. Fantastische producten! Ik gebruikte eerder al de witte amandelpasta voor de Speculaas overnight oats en de donkere amandelpasta voor de Pompoen uit de oven met kipstukjes en amandelsaus.

Notenpasta’s zijn erg voedzaam. Maar ook hier geldt dat ze op zichzelf niet in staat zijn jou gezonder te maken. Kijk hoe je ze kan inpassen in je eetpatroon. Regelmatig notenpasta op het menu zetten, is een prima gewoonte!

Ik eet zelf erg graag notenpasta, maar ook mijn kinderen zijn er dol op. Voor hen kies ik vaak voor een gemengde variant als boterhambeleg. Zo krijgen ze meteen drie verschillende soorten noten binnen.(Variatie… Nog zo’n belangrijk aspect van een gezond eetpatroon :)) Of deze Koekjes met chocolade en hazelnoot kidsproof zijn, is echter moeilijk te zeggen. Mijn beide kinderen kregen er geen genoeg van. Mijn kleuter zijn twee beste vriendinnetjes konden ze echter niet snel genoeg uit hun mond krijgen. You win some you loose some… 😀 Ik vind ze in elk geval onweerstaanbaar lekker!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van verschillende kleine koekjes met chocolade en hazelnoot, op een stuk wit bakpapier.

Koekjes met chocolade en hazelnoot

Bij een thee of koffie moet je toch kunnen genieten van een lekker koekje? Dat vind ik althans! Deze voedzame koekjes met chocolade en hazelnoot zijn supereenvoudig te maken en zijn smaken zo zo goed!
5 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Snack
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

 • 75 g 100% hazelnootpasta
 • 70 g havermout
 • 50 g suikervrije appelmoes
 • 20 g ahornsiroop of agave of honing
 • 1/2 tl vanille-essence
 • 25 g pure chocolade
 • 30 g hazelnoten
 • een snuifje zoutvlokken of fleur de sel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Doe de hazelnootpasta, havermout, appelmoes, ahornsiroop en vanille-essence in een kom.
 • Hak de chocolade grof en de hazelnoten fijn. Stort beide bij de andere ingrediënten. Voeg de zoutvlokken toe.
 • Roer goed om tot alles gelijkmatig verdeeld is. Maak kleine balletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk licht aan.
 • Plaats 15 minuten in de oven en laat de koekjes vervolgens nog 10 minuten afkoelen op de bakplaat. Laat ze vervolgens verder afkoelen op een rooster of geniet er onmiddellijk van!

Koekjes met chocolade en hazelnoot: tips & tricks

Product- en bereidingstips

Aanpassingen

 • Glutenvrij
  Havermout is van nature glutenvrij, maar doordat dit product vaak samen met tarwe verwerkt wordt, bevat het sporen van gluten. Kies voor een 100% glutenvrije havermout indien nodig.
 • Lactosevrij
  Dit recept is lactosevrij als je pure chocolade zonder melk gebruikt.
 • Vegan
  Dit recept is vegan als je pure chocolade zonder melk gebruikt. Ik neem steeds de Delicata 71%, deze is melk- en ook sojavrij, dus meteen ook geschikt bij soja-allergie.
 • Andere aanpassingen
  • Je kan deze koekjes ook maken met een andere notenpasta, zoals pindakaas, amandel- of cashewpasta en met andere noten. Persoonlijk vind ik hazelnoot en chocolade ontzettend goed samengaan. Net als pinda en chocolade overigens!

Bewaren

 • Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos, in de koelkast.
 • Ik heb deze koekjes nog niet proberen invriezen (ze waren elke keer ontzettend snel op), maar op basis van de ingrediënten en eerdere recepten in eenzelfde stijl durf ik denken dat dit prima kan. Van zodra ik het getest heb, geef ik een update!

Wat met de overschot hazelnootpasta?

 • Op je boterham smeren, doorheen je havermoutpap roer, over je overnight oats drizzle’en of…
 • Maak er de Chewy ontbijtkoekjes met banaan en chocolade mee uit mijn nieuwe boek Kleur op tafel!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

18 reacties

 1. 5 sterren
  Wat een zalig recept dit! Eén keer gemaakt en enorm gesmaakt, ook door de groep voor wie ik het gebakken had. Het smaakt heel “indulgent” terwijl het zo’n voedzaam koekje is. En bovendien vegan! Nu al mijn topfavoriet recept van je, dankjewel!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!