Karola's Kitchen - auberginelasagne met champignons

Auberginelasagne met champignons

Ik hou ervan om gelijk te krijgen. En al helemaal als mijn eten de discussie in mijn plaats voert. Deze auberginelasagne roep ik daarom uit tot mijn kompaan, mijn partner in crime, mijn gelijkgestemde. Want samen hebben we het onmogelijke voor elkaar gekregen. Samen hebben we een 32-jarige strijd gewonnen en schijnbaar onbeweeglijke grenzen verlegd. Samen zijn we erin geslaagd mijn lief champignons te laten eten. Meer nog! Van champignons te laten genieten. En nog geen klein beetje, want deze lasagne werd tot één van zijn favorieten gebombardeerd. Dus, al wie champignon-haters voedert, geef de hoop niet op. Deze auberginelasagne vraagt wat voorbereidingstijd, maar hij zou wel eens voor miraculeuze omwentelingen kunnen zorgen en uw geliefde, paddenstoelverafschuwende zoon, dochter, partner, broer, schoonzus… zover kunnen krijgen om te oe-en en aa-en bij het eten van deze bijzondere groente. De eerlijkheid gebiedt me wel te bekennen dat mijn lief een heel grote liefhebber is van lasagne. Het is dan ook geen toeval dat ik ervoor koos de champignons hierin te verpakken. Whatever works, hè.

Karola's Kitchen - auberginelasagne met champignons

Ingrediënten voor 2 personen:

2 grote aubergines
500 g champignons
1 witte ui, fijn gehakt
2 teentjes knoflook
een blik tomatenblokjes
een klein blikje tomatenpuree
1 tl gedroogde oregano
½ tl gedroogd basilicum
¼ tl gedroogde rozemarijn
een snuifje gedroogde chilivlokken
80 g zachte (smeerbare) geitenkaas
40 g verse Parmezaan, fijn geraspt
olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

 1. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van maximum een halve centimeter dikte. Trek er met behulp van zout het bittere vocht uit om de smaak te verbeteren en voor een smeuïge textuur te zorgen.
  Dit kan je als volgt doen: Leg op een grote snijplank enkele velletjes keukenpapier en strooi er voldoende zout overheen. Verdeel de aubergines hier bovenop, bestrooi opnieuw met zout en leg er opnieuw keukenpapier overheen. Nu kan je eventueel op dezelfde manier nog een laag aubergines maken, indien nodig. Eindig met keukenpapier en tot slot een tweede snijplank. Stapel hier nu wat zware borden bovenop, zodat het geheel samengedrukt wordt. Laat 15 minuten staan.
  Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
 2. Veeg het zout zoveel mogelijk van de aubergines. Je kan ze hierbij eventueel wat afspoelen, maar dep ze dan zeker goed droog met een schone handdoek. Besprenkel de plakken met 2 el olijfolie en wrijf ze goed in met behulp van je handen. Verdeel de plakken over een rooster of bakplaat en plaats ze 15 tot 20 minuten in de oven, tot ze gaar zijn.
 3. Verhit 1 tl olijfolie in een kookpot en roerbak de ui 5 à 10 minuten. Hoe langer je de ui laat stoven, hoe zoeter (en lekkerder) hij wordt. Voeg een geperst teentje look toe en bak dit heel even mee, waarna de tomatenblokjes en –puree volgen. Kruid met het gedroogde basilicum en de rozemarijn, een snuifje chilivlokken, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat de tomatensaus op een laag vuurtje sudderen.
 4. Borstel de champignons schoon en hak zowel de hoeden als de steeltjes in stukjes of schijfjes, afhankelijk van je voorkeur. (Als je met champignon-haters zit, ga dan zeker voor kleine stukjes!) Verhit 2 tl olijfolie in een pan en bak de champignons op een hoog vuur. Voeg een teentje geperste knoflook, gedroogde oregano en zwarte peper en zeezout toe. Laat de champignons stoven tot ze gaar zijn en eventueel vocht verdampt is. Zet het vuur uit en schep er de geitenkaas doorheen.
 5. Tijd om je lasagnes op te bouwen. Maak per persoon een aparte lasagne, zodat je ‘m makkelijk en netjes op een bord kan scheppen. Leg twee plakjes aubergine, licht overlappend, naast elkaar. Schep er wat tomatensaus overheen en leg er opnieuw twee plakjes aubergine bovenop (in de andere richting, loodrecht op de onderste plakken dus). Verdeel er wat van het champignonmengsel over, gevolgd door opnieuw twee plakjes aubergine (nu terug in dezelfde richting als de onderste schijven). Zo ga je door tot je ingrediënten op zijn. Zorg ervoor dat je eindigt met een laagje tomatensaus. Strooi de geraspte Parmezaan over de lasagnes en plaats ze 20 minuten in de oven van 180 °C.
  Schep de lasagnes voorzichtig op een bord en serveer met een knapperig, gemengde, groene salade.

Tips:

Probeer zeker en vast ook eens de groentelasagne met spinazie en ricotta uit, één van de meest populaire Karola’s Kitchen-gerechten, bijna 1000 x herpind op de Karola’s Kitchen Pinterest account.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten