Zoeken

Aardbeien en rabarber met sinaasappel en ricotta

Dat we enkel de stelen van de rabarberplant mogen opeten, is (gelukkig) algemeen geweten. De bladeren zijn namelijk giftig voor ons. Dit komt door het hoge gehalte aan oxaalzuur. Ook de stengels bevatten wat oxaalzuur, maar in de lente, als de plant nog jong is, dan is dat gehalte laag en ondervinden we er helemaal geen hinder van. Spinazie, bessen en snijbiet bevatten ook oxaalzuur, niets om ongerust over te zijn dus. Deze stof bindt met calcium en ijzer in onze darmen en belemmert zo de opname van deze mineralen. Do not panic. Bij een gezonde, evenwichtige voeding, kan dit absoluut geen kwaad! Elke groente en al het fruit bevat wel zo’n soort anti-nutriënt: een stof die de opname van andere nutriënten hindert. Je zou al 10 kg rabarber of een emmer spinazie moeten eten om hier effectief last van te krijgen. Mensen met nierproblemen, kunnen wél beter oxaalzuurhoudende voedingsmiddelen mijden. Wanneer het zuur bindt met calcium en ijzer, dan worden er namelijk kleine kristalletjes gevormd. Deze worden bij een gezond persoon probleemloos via de urine verwijderd, maar bij nierpatiënten kan dit aanleiding geven tot de vorming van nierstenen of andere problemen.

Zo. Mijn wetenschappelijk plicht is hiermee vervuld. Nu kan ik mijn enthousiasme over deze prachtige oog- en tongstrelende desserts zonder schuldgevoel uiten. De combinatie aardbei-rabarber werkt. Hiermee vind ik helemaal niets nieuws uit. Ik heb er simpelweg mijn eigen versie van gemaakt. Superlekker, licht en zeer makkelijk om te maken. Iedereen is in staat dit mooie en elegante nagerecht op tafel te toveren! De typische, fijne en originele smaak van ricotta maakt dit gerecht bijzonder, maar wil je het toch helemaal vegan of lactosevrij houden, gebruik dan plantaardige kwark of yoghurt in de plaats. Ook een bolletje (plantaardig) vanille-ijs zou geweldig goed werken. Enjoy!
aardbeien en rabarber met sinaasappel en ricotta

Ingrediënten voor twee dessertjes:

1 tot 1,5 stengel rabarber (eenmaal schoongemaakt heb je zo’n 150 g nodig)
6 aardbeien (zo’n 100 g)
½ sinaasappel, schoongeschrobd
5 blaadjes verse munt, fijn gehakt
1 à 2 tl steviapoeder, naar smaak
enkele druppeltjes vanille extract
100 g ricotta
een klein handje geschaafde amandelen

Bereiding:

Schil de rabarber. Dit kan je het beste doen, door de schil als het ware los te trekken. Je kan een goed instructiefilmpje vinden via deze link. (De eerste 30 seconden volstaan. Daarna komt er nogal veel suiker en bloem aan te pas.) Snijd de rabarber vervolgens in stukjes van ongeveer 1 cm en doe deze in een kleine kookpot met deksel.

Rasp de schil van de sinaasappel er dun af en pers de vrucht uit boven de rabarber. Ik doe dit met mijn handen, want ook alle pulp is welkom! Pitjes en velletjes niet uiteraard.

Voeg 1 tl steviapoeder (of meer naar smaak) bij het fruit en breng aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten doorkoken tot de rabarber zacht is en uit elkaar begint te vallen. Zet vervolgens opzij, tot het mengsel afgekoeld is.

Snijd de aardbeien intussen in dobbelsteentjes en schep om met de munt.
Vermeng de ricotta met 1 tl steviapoeder en het vanille extract.
Rooster de amandelen in een droge pan tot ze goudbruin zijn.

Tijd om alles samen te voegen nu!
Verdeel eerst de aardbeien over je serveerschaaltjes, maar hou een aantal blokjes achter de hand voor de afwerking. Schep er vervolgens de rabarbercompote overheen, gevolgd door de ricotta. Dit laatste doe ik met een spuitzakje met een grote, ronde opening. Maar dat is uiteraard geen must. Strooi er tot slot nog enkele stukjes aardbei en de geschaafde amandelen over.

aardbeien en rabarber met sinaasappel en ricotta

Tips:

Een even grote rabarber-addict als ik? Klik dan zeker ook eens door naar onderstaande recepten!

 

5 reacties

  1. Ik was een beetje sceptisch omtrent dit recept, want ricotta in een dessert dat leek me raar. Maar aangezien ik alle ingrediënten in huis had, heb ik me er toch maar aan gewaagd en het was heerlijk. Ricotta met vanille blijkt een top combo te zijn!

  2. Super lekker ! Ik heb genomen wat ik in huis had : mascarpone met enkele druppels amandelextract en poedersuiker. We weten natuurlijk niet hoe het origineel smaakt, maar dit was superlekker ! THX (weeral) voor zo’n lekker dessertje;

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!