Karola's Kitchen - Citroenpudding met rode vruchten

Citroenpudding met rode vruchten

In ons kot blijven en onze uitstapjes tot een minimum beperken. Dat is nog steeds de boodschap. Natuurlijk is dat een belemmering van onze vrijheid, maar ik heb de indruk dat het bij heel veel mensen de creativiteit prikkelt: spelen en leren met de kinderen, zichzelf bezighouden met puzzelen, muziek maken, macramé-en, whatever works! En ook in de keuken leven heel wat mensen zich uit met bakken en koken. Om dat aan te moedigen lanceerde Delhaize de wedstrijd #SamenKokenDoetGoed. Zes Delhaize-chefs deelden enkele comfortfood recepten met de opdracht om hun gerecht te hermaken, al dan niet met een twist. Als je een foto hiervan deelt op je sociale media, met de hashtag #SamenKokenDoetGoed maak je kans op één van zeshonderd restaurantbons ter waarde van €100. Op die manier wil Delhaize ook de horeca steunen. (Deelnemen aan de wedstrijd kan nog tot 14 april 2020. De inspiratiegerechtjes van de chefs vind je op de sociale media van Delhaize.)

Ik liet me voor #SamenKokenDoetGoed inspireren door de bodemloze bosbessentaart van chef Bart. Dat het resultaat deze Citroenpudding is, lijkt misschien allesbehalve logisch. De gedachtegang ging als volgt. De oorspronkelijke taart vraagt om 500 g verse bosbessen. Die had ik niet in huis. En voor mij was het van meet af aan duidelijk dat ik voor het maken van dit gerecht niet de deur uit zou gaan om boodschappen te doen. (Als ik al 500 g bosbessen staan had, zou ik ze trouwens voorbehouden voor mijn ontbijt.) Diepgevroren rode vruchten moesten dus volstaan! Mijn eerste idee was om een vulling te maken op basis van eieren, zoals bij de Gebakken ricotta met bessen en de Rabarberclafoutish. En zoals in het oorspronkelijke recept van chef Bart. Daarvoor had ik eieren genoeg in huis. Deze hield ik echter toch liever voor een lunch of hoofdgerecht. Geen eieren dus.

Mijn brein sprong toen naar het typische veganistisch alternatief voor een ei-roomvulling: silken tofu. Zo’n pakje had ik nog liggen en was bovendien dringend aan consumptie toe. En om eens niet in de voorspelbare cheesecake categorie te vallen, kwam ik uit bij een romige, frisse pudding. Super eenvoudig, want je hebt geen extra stijfmakers nodig zoals agar agar of gelatine en nostalgisch, comforty lekker. De silken tofu of zijden tofu die ik gebruikte, komt van bij Delhaize. Hij kwam hier voor de eerste keer aan bod in mijn Silky chocolade met frambozen dessert. (In die blogpost toon ik ook de verpakking, voor als je je hier een beeld van wil vormen.) Heb je deze niet in huis of kan je ‘m niet vinden, dan komt kwark of stevige yoghurt zeker ook in aanmerking. Die heeft niet de jelly textuur van pudding, maar dan noem je het maar Citroenroomkaas met rode vruchten. Klaar!

Karola's Kitchen - Citroenpudding met rode vruchten

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de rode vruchtenlaag:

250 g diepgevroren rode vruchten
1 tl steviapoeder (of meer naar smaak – of een andere zoetmaker naar smaak)
50 ml water
1 el chia- of lijnzaad

Voor de pudding:

1 pakje (= 400 g) zijden tofu (zie tips)
40 g agavesiroop (of ahorn- of rijstsiroop – of vloeibare honing, als het niet vegan hoeft te zijn)
de fijngeraspte schil van 1 citroen (schrob deze vooraf grondig schoon)

Voor de afwerking (zie tips):

een handvol amandelschilfers, droog geroosterd
enkele gevriesdroogde (of verse) frambozen en/of aardbeien, verkruimeld
wat fijngeraspte citroenschil

Bereiding:

Verwarm de rode vruchten, het steviapoeder en het water op een laag vuurtje tot het fruit helemaal gaar is. Pureer de grootste stukken met je spatel, draai het vuur uit en laat 5 minuten afkoelen. Roer er het chiazaad doorheen en laat nogmaals 10 minuten afkoelen. Verdeel de rode vruchtenjam over 4 glaasjes en plaats minstens 10 minuten in de koelkast.

Maak de verpakking van de zijden tofu wat open en laat het overtollige vocht eruit lopen. Breng de tofu in een blender, samen met de agavesiroop en citroenzeste. Blend tot je een homogeen mengsel zonder klonters bekomt. Doe dit in verschillende shifts, waartussen je de wanden van de blender afschraapt met een een pannenlikker.

Verdeel de pudding over de glaasjes en zet minstens 3 uur in de koelkast.

Werk af met de amandelschilfers, het gevriesdroogde fruit en wat citroenzeste.

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Tips:

Zoals ik al schreef in de inleiding, kan je de zijden tofu vervangen door (plantaardige) kwark of stevige yoghurt.
Maak je dit recept voor slechts 2 personen, halveer dan de ingrediënten en gebruik de overige 200 g zijden tofu voor het maken van de Silky chocolade dessertjes. Een aanrader! In tegenstelling tot deze zachte puddingtextuur, zorgt de reactie van de tofu met donkere chocolade daar voor een stevige, romige consistentie.

Laat je inspireren door je voorraadkast en diepvriezer. Je kan als topping ook wat donkere chocolade over de pudding heen raspen of er een speculoosje boven verkruimelen. Heb je enkel exotisch fruit in diepvries, maak daar dan op dezelfde manier een jam van en werk de pudding af met geroosterde kokos- in plaats van amandelschilfers of pistachenoten.

Je kan het misschien moeilijk geloven maar deze citroenpuddinkjes kan je perfect als ontbijt eten. De zijden tofu is arm aan calorieën en rijk aan eiwitten, het fruit levert je veel vezels, vitaminen en mineralen en de zaadjes en amandelen zorgen voor gezonde vetten.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten