Karola's Kitchen - hard- en zachtgekookte eitjes

Gezonde paasbrunch-ideetjes

Pasen en brunchen, dat zijn twee handen op één buik. Waar bij Kerstmis voor mij een gezellig, warm avondfeest hoort, gaat Pasen hier gepaard met een frisse en vrolijke brunch! Iets waar Ons Mama ook steeds haar best voor deed. Meer op de klassieke manier welteverstaan: met pistolets en beleg, chocolade-eieren in alle maten en soorten, suikereitjes in regenboogkleuren en versierde hardgekookte eieren.
Ik heb nog geen heel concrete paasplannen en ik weet ook niet of die er gaan komen. Zo zonder Ons Mama en Ons Papa voelt het precies niet goed. Nog niet. Maar ik wil wel heel graag mijn ideeën voor een gezonde Paasbrunch met jullie delen 🙂 Via de gekleurde links en foto’s kan je rechtstreeks doorklikken naar alle recepten. Laat je inspireren!

Het enige wat ik zonder pardon kopieer van Ons Mama’s brunch zijn haar hardgekookte eieren. Mooi bruin gekleurd met uienschillen: hoe simpel kan het zijn? Zachtgekookte eitjes eet ik eerlijk gezegd veel liever, maar die hardgekookte bruine eieren horen er voor mij écht bij.Karola's Kitchen - hard- en zachtgekookte eitjes

Zachtgekookte eitjes maak ik op bestelling. En daar waar ik zweer bij exact 5 minuten vinden anderen dat misschien te lopend. Even checken bij je gasten, lijkt me dus verstandig. Broodsoldaatjes vervang ik steevast door gekookte asperges. Ik begrijp de fuzz rond broodsoldaatjes niet zo goed, denk ik. Asperges zijn toch gewoon veel lekkerder?! Of valt daar niet over te discussiëren? 😉

Denk je dat geen kat je hardgekookte eieren gaat (durven) opeten en vind je zachtgekookte eitjes op bestelling net iets teveel gedoe? Dan kan je misschien slaschepjes met eiersalade maken: makkelijk, mooi en super lekker!
Mag het nog wat fancy-er, ga dan voor oveneitjes met spinazie: elegant en een fijn warm accent.
(Gij zult eieren eten. ‘t Is Pasen.)

Karola's Kitchen - slaschepjes met eiersalade
Karola's Kitchen - gegrilde courgette en appel met geitenkaas en walnoten

Een brunch is een mengeling van hartig en zoet. Dat mag ook in één en hetzelfde gerecht zijn, vind ik. Ook al ben ik niet altijd fan van het mixen van fruit en groenten omwille van de vertering, toch hou ik van de smaakcombinatie. Mijn favoriete salades voor een brunch zijn daarom de gegrilde courgette en appel met geitenkaas en walnoten en de gegrilde courgette en rucola met frambozen en brie. Fris, super lente-achtig en vooral ook heel erg mooi 🙂 Wat niet onbelangrijk is op een feesttafel natuurlijk. Kies één van de twee, want ze bevatten beide én courgette én fruit en anders wordt het wat eentonig.

Als tweede salade is die met komkommer, radijsjes, avocado en pistachenootjes een topper. Deze bevat enkel rauwe groenten, dus vraagt ook niet zoveel werk om klaar te maken. Ook de eenvoudige combinatie van broccoli, avocado en feta werkt perfect!

Karola's Kitchen - radijsjes en zo met pistachenoten en een yoghurtsausje

Een paasbrunch zonder chocolade is voor mij ondenkbaar. Kleine eitjes, grote eieren, paashazen… Maakt niet uit, maar voor mij moet er wel íets zijn. Extra zoetigheden op tafel zetten, doe ik dan ook met mate. Mooie glaasjes met kwark, kardemom-peertjes en amandelen vind ik hier perfect voor. Een overschotje kan je makkelijk bewaren als ontbijt voor de volgende dag. Ook mooi meegenomen!Karola's Kitchen - verse kaas met peertjes en kardemom

Daarnaast hou ik ook van een klassieke fruitsalade. Die gaat er bij iedereen steeds vlot in. Gebruik voldoende vers citroen-, limoen- of sinaasappelsap om het fruit fris en aantrekkelijk te houden. Heb je restjes? Maak er met wat yoghurt een lekkere smoothie van!

Kan je je gasten een brunch voorzetten zonder brood? Ik heb het al gedaan. Met en zonder succes. Jij kent je gasten het beste. Pas je enigszins aan hun eetgewoontes aan. Bovenstaande recepten zijn voor sommige al genoeg nieuwigheid. Wat brood of koffiekoekjes erbij, kan dan wel. Zo vind ik eenvoudige mini-croissantjes, gemaakt van bladerdeeg met in het midden een stukje donkere chocolade een leuke traktatie. Snij daarvoor een rond bladerdeegvel in 12 smalle spiesen en rol ze op met een stukje chocola in het midden. Zet ze in de oven van 180 °C tot ze goudbruin en knapperig zijn. Een guilty plessure die iedereen tevreden houdt 😉

Wil je toch graag alles puur, gezond en onbewerkt houden? Dan is het paleo brood van The Green Kitchen (klik HIER) misschien wel iets voor jou. Ook Pascale Naessens heeft in haar boek ‘Puur Eten dat je gelukkig maakt 1’ een recept voor een zadengebak dat in de buurt komt van een brood. Ik probeerde beide zadenbroden al uit en dat van The Green Kitchen geniet mijn voorkeur. Pascale gebruikt onder andere geen zout en af en toe een dikke zeezoutkorrel geeft toch iets extra. Kan je makkelijk toevoegen aan het recept natuurlijk!

Inspiratie genoeg, me dunkt! En naast al dit kookgeweld, wil ik ook nog even meegeven dat eieren geweldig zijn. Echt powervoedsel! En waarom precies, lees je HIER, in mijn artikel ‘Eitjes’.

Enjoy!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten