Karola's Kitchen - hard- en zachtgekookte eitjes

Gezonde paasbrunch-ideetjes

Pasen en brunchen, dat zijn twee handen op één buik. Waar bij Kerstmis voor mij een gezellig, warm avondfeest hoort, gaat Pasen hier gepaard met een frisse en vrolijke brunch! Iets waar Ons Mama ook steeds haar best voor deed. Meer op de klassieke manier welteverstaan: met pistolets en beleg, chocolade-eieren in alle maten en soorten, suikereitjes in regenboogkleuren en versierde hardgekookte eieren.

Hoe de paasbrunch er hier dit jaar gaat uitzien, staat nog niet helemaal vast. Toch deel ik alvast wat ideetjes met jullie. Via de gekleurde links en foto’s kan je rechtstreeks doorklikken naar alle recepten. Laat je inspireren!

Karola's Kitchen - hard- en zachtgekookte eitjes

Het enige wat ik zonder pardon kopieer van Ons Mama’s brunch zijn haar hardgekookte eieren. Mooi bruin gekleurd met uienschillen: hoe simpel kan het zijn? Zachtgekookte eitjes eet ik eerlijk gezegd veel liever, maar die hardgekookte bruine eieren horen er voor mij écht bij.

Zachtgekookte eitjes maak ik op bestelling. En daar waar ik zweer bij exact vierenhalve minuut vinden anderen dat misschien te lopend. Even checken bij je gasten, lijkt me dus verstandig. Broodsoldaatjes vervang ik door gekookte asperges of broccolinistelen. Wie wil kan nog altijd zelf brood in reepjes snijden, denk ik dan 😉 En zowel broccoli als asperges passen zoooo goed bij eigeel.

Denk je dat je gasten weinig interesse gaan hebben in hardgekookte eieren en vind je zachtgekookte eitjes op bestelling net iets teveel gedoe, dan kan je de Slaschepjes met eiersalade maken: makkelijk, mooi en super lekker!
Mag het nog wat fancy-er, ga dan voor Oveneitjes met spinazie: mooi, elegant en een fijn warm accent.
(Valt het op dat er voor mee geen Pasen zonder eieren kan zijn?)

Karola's Kitchen - slaschepjes met eiersalade
Karola's Kitchen - gegrilde courgette en appel met geitenkaas en walnoten

Een brunch is een mengeling van hartig en zoet. Dat mag ook in één en hetzelfde gerecht zijn, vind ik. Ook al ben ik niet altijd fan van het mixen van fruit en groenten omwille van de vertering, toch hou ik van de smaakcombinatie. Mijn favoriete salades voor een brunch zijn daarom de Gegrilde courgette en appel met geitenkaas en walnoten en de Gegrilde asperges met basilicumolie en feta. Fris, super lente-achtig en vooral ook heel erg mooi 🙂 Wat niet onbelangrijk is op een feesttafel natuurlijk.

Als tweede salade is die met Komkommer, radijsjes, avocado en pistachenootjes een topper. Deze bevat enkel rauwe groenten, dus vraagt ook niet zoveel werk om klaar te maken. Ook de eenvoudige combinatie van Broccoli, avocado en feta werkt perfect!

Karola's Kitchen - radijsjes en zo met pistachenoten en een yoghurtsausje

Een paasbrunch zonder chocolade is voor mij ondenkbaar. Kleine eitjes, grote eieren, paashazen… Maakt niet uit, maar voor mij moet er wel íets zijn. Extra zoetigheden op tafel zetten, doe ik dan ook met mate. Mooie glaasjes met Kwark, kardemom-peertjes en amandelen vind ik hier perfect voor. Een overschotje kan je makkelijk bewaren als ontbijt voor de volgende dag. Ook mooi meegenomen!Karola's Kitchen - verse kaas met peertjes en kardemom

Daarnaast hou ik ook van een klassieke fruitsalade. Die gaat er bij iedereen steeds vlot in. Gebruik voldoende vers citroen-, limoen- of sinaasappelsap om het fruit fris en aantrekkelijk te houden. Heb je restjes? Maak er met wat plantaardige melk een lekkere smoothie van!

Kan je je gasten een brunch voorzetten zonder brood? Ik heb het al gedaan. Met en zonder succes. Een mooie invaller is mijn Banana bread: een zoetigheid met verborgen groenten 😉 Maar eerlijk: ik vind brood persoonlijk véél te lekker om het niet aan bod te laten komen tijdens een brunch.
Jij kent je gasten het beste. Pas je enigszins aan hun eetgewoontes aan. Bovenstaande recepten zijn voor sommige al genoeg nieuwigheid. Wat brood of koffiekoekjes erbij, maakt het daarom niet minder voedzaam. Zo vind ik eenvoudige mini-croissantjes, gemaakt van bladerdeeg met in het midden een stukje donkere chocolade een leuke traktatie. Snij daarvoor een rond bladerdeegvel in 12 smalle spiesen (zoals je een taart zou snijden) en rol ze op met een stukje chocola in het midden. Zet ze in de oven van 180 °C tot ze goudbruin en knapperig zijn. Snel klaar, maar o zo luxueus en een zoetigheid waar iedereen van houdt.

Inspiratie genoeg, me dunkt! En naast al dit kookgeweld, wil ik ook nog even meegeven dat eieren geweldig zijn. Echt powervoedsel! En waarom precies, lees je hier, in mijn artikel De waarde van een kippenei.

Veel plezier!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten