Zoeken

Enkele survivaltips voor tijdens de feestperiode

Er komen 1001 feestjes en feesten aan! Gezellige familiemomenten en beleefde nieuwjaarsrecepties, knusse avondjes met vrienden en drukke kerstmarkten. Stuk voor stuk met bergen eten en liters drank om ons kalkoenig mee op te vullen. Al dat lekkers, al die ontspanning, al die… temptation! (Onmogelijk dit zonder zwoele eilandstem uit te spreken.)

Karola's Kitchen Kersttafel

Mijn motto is: GENIETEN! Aangezien buik- en hoofdpijn, futloosheid, verteringskwaaltjes en extra kilo’s niet echt onder mijn definitie van genieten vallen, tracht ik, ook in deze tijden van overvloed, bewuste keuzes te maken. En dat is veel makkelijker dan je zou denken.

Mijn do’s-and-don’ts

  • Ik kies bewust bij het opscheppen en laat me niet gek maken door de overvloed
    Zoals gewoonlijk zorg ik ervoor dat groenten het volume van mijn maaltijden bepalen. Ik eet bergen overheerlijke groenten, aangevuld met wat vis, kaas en/of noten tot ik meer dan voldaan ben. Allemaal licht verteerbaar, wat geweldig goed uitkomt, aangezien ik onmogelijk aan een lekker dessert kan weerstaan. En wanneer dat moment suprême is aangebroken, heb ik dus weer een mooi plekje vrij 😉
    Concreet betekent dit dus dat ik rijst, pasta en aardappelen eerder zal laten staan. Niet omdat het moet, maar omdat er meestal heel wat lekkerdere dingen te rapen vallen. Al moet ik toegeven dat ik met plezier een uitzondering maak voor enkele ovengebakken krielpatatjes met veel look en rozemarijn!
  • Ik ga op uitnodiging en neem mee…
    Zowel het kerstmenu als oudejaarsfeest neem ik grotendeels voor mijn rekening, dus ik heb op die manier de mogelijkheid om de boel (serieus) naar mijn hand te zetten. Als dat niet het geval is en je bent niet helemaal zeker van de Gewoon Gezond-kookskills van je gastheer of -vrouw, bied dan vriendelijk en casual aan om ook een bijdrage te leveren. Een extra bijgerecht voor tijdens de hoofdmaaltijd bijvoorbeeld: ideaal om een grote kom pure groenten naar binnen te smokkelen, waar iedereen (en jij in het bijzonder) blij van wordt. Uitgelezen gerechtjes hiervoor zijn de Kleurrijke groenten met feta (klik hier – je kan de feta zelfs weglaten), de Bloemkooltaboulé (klik hier), de Boontjessalade (klik hier) en de Balsamicobietjes met pompoen en spinazie (klik hier).
  • Ik deel!
    Niet alleen heel erg kerstig, maar ook weldoordacht. Want zo verorber ik tenminste niet in mijn eentje die hele doos Ferrero Rochers (geen kerstboom zonder, hier) en smikkel ik de overgebleven Manhattan Cheesecake niet zonder schroom als ontbijt op.
    Heb je restjes? Geef ze mee aan je gasten! Kreeg je tonnen chocolade cadeau? Zet deze op tafel na het dessert of houd het lekkers opzij voor je collega’s. Je vermijd zo dat je alles in je eentje opeet én je maakt je bovendien ook nog eens populair 😉
  • Tussen alle feestmenu’s door hou ik mijn maaltijden licht en plantaardig.
    Een beetje compenseren om mijn lijf wat rust te gunnen dus… Na een zwaar kerstmenu of eindeloos oudejaargesneukel ga ik niet op automatische piloot terug aan tafel. Ik drink veel water en eet niet tot ik weer honger heb. Ik laat mijn lichaam beslissen wanneer het terug klaar is om eten te verwerken. Geloof me, je lijf is je ontzettend dankbaar voor zo’n pauzemomentje.
    Naast dat mini-vastenritueel probeer ik tussen alle feestmaaltijden door vooral lichte, groenterijke gerechten te maken en in het bijzonder soep! Lekker, vullend, winter en licht. (Klik hier om alle Karola’s Kitchen-soepjes op een rijtje te zien.)
  • En last but not least: ik blijf weg van chips.
    Ik heb ooit ergens, in één of ander allesbehalve wetenschappelijk tijdschrift gelezen dat er iets aan chips wordt toegevoegd dat het lege-zak-syndroom veroorzaakt. U ongetwijfeld wel bekend.
    Veel gezondere, alternatieve borrelsneukelingetjes zijn ongepelde, geroosterde pinda’s en pistachenoten.
    Het woord ongepeld is hier essentieel! Geroosterd eigenlijk ook, want de ongeroosterde zijn niet echt lekker. Maar da’s niets wetenschappelijks. Dat van die pellen wel! Belangrijk is dat je al het afval niet opruimt tussen het sneukelen door. Want de aanblik van al die schillen zorgt er namelijk voor dat je bewuster en dus minder zal eten. Bovendien leidt dat voortdurende gepel onvermijdelijk tot trager eten. En daar komt als piek op de kerstboom nog eens bij dat pinda’s en pistachenoten bronnen zijn van gezonde vetten, eiwitten en allerlei vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot chipjes, die barsten van de koolhydraten, verzadigde vetten en E-nummers. Ja, ook de engelachtig ogende ovengebakken varianten. (Sorry als die illusie nu in duizend stukken op de vloer ligt…)

Maar dus, niet vergeten: GENIETEN! Maak je geen zorgen om elke hap die je in je mond steekt. Kies voor wat je echt lekker vind en durf nee te zeggen tegen een zoveelste stuk taart dat je uit beleefdheid normaal gesproken braafjes opeet. Maak een wandeling tussen twee gangen door om dan weer heerlijk met je familie of vrienden aan een gezellige tafel aan te schuiven. Zo komen zowel je lichaam als je hoofd helemaal blij de feesten door.

Happy Holidays!

Liefs
Karolien

Eén reactie

  1. Dag Karola!
    De stof die het ‘lege-zak-syndroom’ veroorzaakt is MSG: mono-natrium-glutamaat (S staat voor sodium in de afkorting, Engels voor Natrium). Het is een smaakversterker die onder andere ook in de Chinese keuken veel gebruikt wordt. Het heeft een slechte reputatie verworven, al lijken deze verhalen niet wetenschappelijk bewezen (toch volgens de wiki). Nochtans zie ik dit additief maar heel zelden staan op chips zakken. Dat lege-zakken-syndroom lijkt mij dus eerder aan de combinatie van lekker vet, de crunch, en de specerijen te liggen dan aan de MSG 😉

    Groetjes

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!