Zoek

Geelgroene curry

Life is all about finding the right balance, vind ik. En dat is niet anders met koken. Ik zat op de fiets, na een lange werkdag. Lastig en moe. Ik zou een curry maken en dat leek plots zo’n gigantisch karwei. Gezond eten kost tijd en moeite. Dat is gewoon zo en er zijn snelle gezonde dingen en tijdrovende gezonde dingen, maar echt fast is dat soort food nooit. Ik vind dat niet erg. Het is het mij waard. Want ik ben het waard en zo. En ik hou gewoon ook ontzettend van knutselen in de keuken. Toch leek de curry die ik in mijn hoofd had ineens te gigantisch, op die fiets. Ik denk dat ik tegenwind had toen.
Ik had prinsessenboontjes in gedachten. Maar die kontjes eraf snijden en dan water koken… Vermoeiend. Peultjes dan maar! Kuiswerk is niet noodzakelijk (dat ene verdwaalde draadje neem ik er dan maar bij) en je wokt ze gewoon mee in de pan. Verse ananas werd ook geschrapt. Zo’n gedoe om die te snijden en dan daar nog plaats voor zien te vinden in mijn koelkast. Niet nu. Dat eenmaal beslist op de fiets, leek mijn karwei al wat kleiner en de zin om achter mijn potten en pannen te kruipen kwam terug.
En dan koolhydraten. Dat moest erbij. Want dat heb ik wel, op lastige dagen, dat ik echt carbs wil. Vulling. Ik koos bij deze curry voor zilvervliesrijst. Da’s rijst inderdaad. Zilvervliesrijst bevat geen gluten, is een onbewerkt product en er zitten heel veel vezels in. Dat maakt het een trage en gezonde koolhydraatbron. Het is en blijft een koolhydraat uiteraard, dus wie wil afvallen is er best zuinig mee (zoals dat met koolhydraatbronnen gaat – lees hier meer). Maar ik hou van de textuur en vind het heerlijk verzadigend! En ik had echt al heel veel gefietst die dag.
geelgroene curry

Ingrediënten voor twee eters:

1 gele paprika, in grote stukken
½ broccoli, in roosjes
250 g peulen
1 courgette, in grote stukken
1 el vers geraspte gember
1 groene chilipeper, fijn gehakt
1 klein blikje ananasstukjes, op eigen sap
2 ½ tl currypoeder
½ tl kurkuma
4 el kokosmelk
2 el water
2 tl olijfolie
100 g zilvervliesrijst (of volle/volwaardige rijst; je kan ook quinoa als koolhydraatbron gebruiken, als je dat wenst – zie tip)
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Doorgaans duurt dit zo’n 40 à 50 minuten, dus begin hiermee. Breng de rijst aan de kook en start dan met de voorbereiding van de groenten.

Verhit de olijfolie in een wok en voeg alle groenten en de chilipeper toe. Roerbak 10 tot 15 minuten en voeg vervolgens kokosmelk, water, currypoeder, kurkuma, gember en ananas toe. Laat nog zo’n 5 minuten sudderen en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Giet de zilvervliesrijst af en serveer deze bij de curry.

Tips:

Je kan dit gerecht nóg makkelijker maken. Nog véél makkelijker zelfs! Dat mag je helemaal zelf beslissen. Fijn hè. Gebruik een snuif chilivlokken in plaats van een verse chilipeper bijvoorbeeld. Of ½ kl gemberpoeder in plaats van verse gember. Doe er overschotjes van groenten bij of gebruik diepvriesgroenten. Oké, dat heeft allemaal wel een impact op de kwaliteit en smaak van je gerecht, maar niet zo heel erg veel en op sommige dagen doet er er net wat minder toe.

Ik kies er in dit recept voor om mijn groenten te combineren met een koolhydraatbron, namelijk zilvervliesrijst. Maar ook quinoa bijvoorbeeld is een goede keuze.
Deze zelfde curry maak ik ook wel eens zonder rijst, maar in combinatie met wat witte vis. Past er ook geweldig goed bij!

Ben je echt helemaal futloos of zit je in tijdsnood en wil je toch gezond eten? Gebruik dan voorgesneden, voorverpakte wokgroenten. Er bestaan verschillende mixen, terug te vinden in de versafdeling van de supermarkt. Deze in combinatie met ananas uit blik, wat witte vis en alle specerijen en kruiden uit bovenstaand recept en je tovert in no time een lekker én gezond gerecht op tafel!

I love broccoli! Alle magische eigenschappen van deze groente, schreef ik neer in het artikel Broccoli, een straf boompje – klik hier om meer te lezen. Ook kurkuma kreeg een eigen stukje op mijn blog! Dat artikeltje vind je via deze link.

6 Responses

    1. Hoi Manon, persoonlijk vind ik Alpro kokos niet geschikt voor curry’s omdat de kokossmaak helemaal niet tot uiting komt en er bovendien geen romig effect gecreëerd wordt. Het product past dan wel weer super goed in andere gerechten of drankjes die subtieler zijn van smaak. (In de Nice cream tropical in mijn 2de boek gebruik ik het bijvoorbeeld :))

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!