Zoeken

Penne all’arrabbiata

Er bestaan ongetwijfeld evenveel recepten voor penne all’arrabbiata als dat er chefkoks zijn. Ik had niet echt een eigen versie. Ik denk niet dat ik zelfs ooit al pasta all’arrabbiata heb gegeten. In alle eerlijkheid ontstond dit nieuwe gerecht door een combinatie van luiheid, koelkastrestjes en jullie enthousiasme op Instagram om het resultaat van die luiheid en koelkastrestjes met jullie te delen. Aanschouw: mijn Penne all’arrabbiatta.

Laten we de olifant in de kamer maar meteen benoemen: ik gebruik saus uit een pot in dit recept. Had me dit een jaar of vijf terug gezegd en ik zou je ongetwijfeld een smak in je gezicht hebben verkocht. Het is werkelijk nog niet zo lang geleden dat ik nog afkeer, laatdunkendheid en zelfs angst voelde bij sauzen uit potten. Dat zag ik toen niet echter niet zo. Ik was er heilig van overtuigd dat ik simpelweg ‘puur’ at, een vrije keuze (totaal niet de slaaf van dieetpraat of zo neuh…). Zo bestempelde ik het, net zoals zovele andere. Alleen onbewerkte voeding was toegelaten en daarbij verkeerde ik nog in een bewust gekozen ontkenning dat cottagecheese, amandelmelk en volkorendeegwaren niet bewerkt zijn. Ik durfde intussen inzien dat er geen cottagecheesebomen bestaan en dat de volkorenpasta’s niet geoogst worden van een struik. En ik omarm opnieuw de kennis die ik al lang had: bewerkte voeding is geweldig.

Saus uit een pot

Uiteraard. Er bestaan heel wat gradaties ‘bewerkt’. Dat is absoluut zo. De term ‘ultrabewerkt’ neem ik daarom nog steeds in de mond, ook al is ook dat een begrip met veel tinten grijs. Gezond Leven duidt ultrabewerkte voeding aan als voedingsmiddelen die ‘ingewikkelde industriële verwerkingen hebben ondergaan, met dikwijls toevoeging van bietsuiker, geraffineerde bloem, palmolie en zout’. Ach ja… Het is voor niemand nieuws dat koekjes, chips en frisdrank niet de meest voedzame keuzes zijn. Maar misschien wil je wel graag horen waarom sauzen uit potten soms dik oké zijn.

Eerst en vooral maken ze ons het leven makkelijker. En soms is dat ontzettend belangrijk. En gezond. Zo ontstond dit recept eigenlijk ook. Het was al iets voorbij 19 uur, op zondagavond. De namiddag was pittig geweest, met een Isaacje (en zonder Pieterjan) en een familiebezoek dat leuk en liefdevol maar ook doodvermoeiend was. Ik zag sterretjes van de honger en was van plan Mijn spaghetti bolognese (uit Karola’s Kitchen – Smaakvol) te maken maar ik zag geweldig op tegen de taak. Dan maar pizza bestellen? Hoewel ik zeer graag afhaalpizza eet en we dat ook best regelmatig doen, had ik er nu gewoonweg niet echt zin in. En het is wat stom om pizza te laten bezorgen als je er dan niet ten volle van kan genieten. Ik ging dus aan de slag met wat spullen die nog in de nagenoeg lege koelkast lagen en kon me nog herinneren dat er een pot Delhaize all’arrabbiata tomatensaus in de kelder stond.

Hoeveel suiker zit er in saus uit een pot?

Lang niet zoveel als je zou denken. Een studie toonde aan dat de gemiddelde huisgemaakte tomatensaus méér suiker bevat dan de gemiddelde industriële. (Zie The No Need To Diet Book van Pixie Turner.) Misschien ben jij, net zoals ik, een type die géén suiker door de spaghettisaus roert, maar de cijfers zeggen vooral veel over hoe gering de hoeveelheid suiker in pottensaus is. Je hoeft dus niet meteen te steigeren als je ‘suiker’ tussen de ingrediënten op het etiket van een tomatensaus ziet staan. Dat wil echt heel weinig zeggen. 

Ik neem even het concrete voorbeeld van de Delhaize all’arrabbiata tomatensaus. Die heeft de volgende ingrediëntenlijst: ‘Tomatenpulp 80%, tomatenconcentraat 9%, water, olijfolie, rode paprika 1%, look, zout, suiker, peterselie 0,5%, chilipepers 0,13%’. Zoals ik in mijn boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond uitgebreid bespreek, staan ingrediënten steeds in volgorde van hoeveelheid: van veel naar weinig. We zien dat suiker (waarmee dus toegevoegde suiker bedoeld wordt) hier staat tussen twee percentages die we voor de oefening even als ijkpunt kunnen gebruiken: rode paprika 1% en peterselie 0,5%. Laat ons de hoeveelheid suiker vastpinnen op het midden tussen die twee: 0,75%. Wat neer zou komen op 3,75 g suiker voor de volledige 500 g saus. Dat is drie kwart van een theelepel.

Minder suiker dan tomaten

Je bent geheel vrij om hier je eigen mening rond te vormen. Ik zet gewoon even de feiten op een rijtje. Laat me nog één argument aan je voorleggen. De voedingswaardetabel van de Delhaize all’arrabbiata tomatensaus zegt dat dit product 3,4 g suiker bevat per 100 g. Zoals ik eveneens in mijn boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond bespreek is deze aanduiding steeds de totale hoeveelheid suiker, dus zowel de toegevoegde als de natuurlijke suikers (die in dit geval hoofdzakelijk in de tomaten zitten).  ‘Pure’ tomatenblokjes uit blik (zonder smaakjes of toevoegingen van suiker) bevatten zo’n 4,2 g suiker per 100 g. Dat is geen fout. Doordat tijdens de bereiding van de potsaus onder meer water en olijfolie* wordt toegevoegd, daalt het suikergehalte. (En zelfs die toegevoegde suiker brengt het niet terug naar het niveau van de gewone tomatenblokjes.) 

* Misschien krijg je nu ook weer koud zweet, want olijfolie bevat veel calorieën dus ook daar worden we bang voor gemaakt (damn you diet culture), wil ik je gerust stellen: deze tomatensaus bevat slechts 2,5 g vet per 100 g. (De calorieën ga ik bewust niet vermelden.)

Tijd voor penne all’arrabbiata

Samengevat: de ene pottensaus is voedzamer dan de andere en ook op vlak van smaak valt er wel wat te vergelijken MAAR pottensauzen zijn in elk geval niet iets om te demoniseren. De saus in kwestie vind ik zelf supergoed passen in dit recept! Voor een spaghetti bolognese grijp ik sowieso terug naar mijn huisgemaakte recept, maar hier is de combinatie met de groenten, de verse basilicum en vooral de mozzarella echt YUM! Snel gemaakt, een voltreffer bij de meer kritische eter en simpelweg deugddoen comfortfood. Dat beloof ik jou met deze Penne all’arrabbiata. Geniet ervan!

Penne all’arrabbiata

Er bestaan wel evenveel variaties op deze klassieker als dat er chefkoks bestaan, volgens mij 🙂 Mijn versie bevat extra groenten en heerlijke, romige mozzarella. Dit snelle, makkelijke gerecht is een ideale go to voor op een drukke weekavond!
4.90 van 38 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 175 g volkoren penne
  • 1 ui
  • 2 tl olijfolie
  • 2 rode paprika's
  • 1 aubergine
  • 1 dikke teen knoflook
  • een handvol basilicumblaadjes
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 bol mozzarella bij voorkeur buffelmozzarella
  • 1 tl gedroogd basilicum
  • 1 pot Delhaize arrabbiata saus 500 g

Instructies
 

  • Breng een pot met water aan de kook en kook de penne al dente volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snipper de ui fijn. Verwarm 2 theelepels olijfolie in een pot, voeg de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Roer om en laat om een laag vuurtje garen.
  • Snijd intussen de paprika's en aubergine in blokjes. Voeg ze bij de ui. Pers ook de knoflook erbij. Roer goed om en laat 5 à 10 minuten stoven, tot de groenten gaar zijn.
  • Halveer intussen de kerstomaatjes en hak het verse basilicum fijn. Giet het vocht van de mozzarella weg en scheur hem in stukken. Zet dit alles opzij.
  • Voeg 1 theelepel gedroogd basilicum bij de groenten en kruid met versgemalen zwarte peper. Laat het geheel nog een minuutje bakken en voeg vervolgens de tomatensaus toe. Breng aan de kook en draai het vuur uit.
  • Roer de kerstomaatjes en het verse basilicum door de saus. Schep er vervolgens voorzichtig de penne en tot slot de mozzarella doorheen. Werk eventueel af met wat extra verse basilicum en serveer meteen.
Trefwoord veggie, pasta
Zijaanzicht van een donker bord gevuld met penne all'arrabiata.

Penne all’arrabbiata: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Ik kan het sterk aanbevelen om buffelmozzarella (of burrata) te gebruiken in dit recept (en alle andere recepten die je ooit nog met mozzarella gaat maken). Gewone mozzarella bevat véél minder smaak (en light mozzarella zou verboden moeten worden).
  • Ik gebruik in dit recept de Delhaize bio volkorenpenne. Zoals je misschien al in eerdere recepten las, ben ik zeer grote fan van de Armando volkorenpasta’s (bekijk bijvoorbeeld maar even de Pastasalade caprese of de Tortiglioni met butternutsaus). Maar het zijn moeilijke tijden, dus ook ik kijk meer naar de prijs van producten. De Delhaize bio volkorenpenne bevat iets minder vezels dan de Armando’s (het vezelgehalte is nog steeds hoog), maar is wel de helft goedkoper!
  • Over de Delhaize all’arrabbiata tomatensaus vertel ik uitgebreid in de inleiding.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije pasta. 
  • Lactosevrij
    Delhaize buffelmozzarella bevat een suikergehalte van <0,6 g per 100 g en is daarmee voor de overgrote meerderheid van de mensen met een lactoseintolerantie goed verteerbaar. Dilea verkoopt een lactosevrij mozzarella met een suikergehalte van 0,5 g per 100 g. Een verwaarloosbaar verschil, terwijl de kaas wel een stuk duurder is.
  • Vegan
    Er bestaat vegan mozzarella maar mijn enige ervaring hiermee was werkelijk waar één van de allerslechtste culinaire belevenissen van mijn hele leven. Geen mop. Als je dit recept vegan wil maken, gebruik dan een plantaardige feta die je verkruimelt en door de pasta schept. Of werk af met een plantaardig alternatief voor Parmezaanse kaas.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan de saus (inclusief groenten) vooraf maken (en invriezen), maar voeg de pasta, kerstomaatjes, verse basilicum en mozzarella pas vlak voor het serveren toe!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

80 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!