Search

Gouden chai-ginger mocktail

Geen feestdagen zonder nieuwe, sparkly feestcocktail. Dat spreekt voor zich! Ik ben ontzettend verheugd om je dit jaar deze gouden Chai-ginger mocktail voor te stellen. Met de kruidige tonen van chai thee, de de pittige spice van gember, een vleugje parfum van rozemarijn en het zoete van sinaasappel. En zonder alcohol, natuurlijk.

Tonen en parfums

Ik vind het niet alleen zeer amusant om in termen van tonen, vleugjes en parfums te spreken bij een goede mocktail, ik vind simpelweg dat een goede mocktail dat verdient. Net zoals een goede mocktail recht heeft op een mooi glas en stijlvolle opsmuk. (Zei iemand glitters? ;))

Deze Chai-ginger mocktail krijgt het van mij allemaal, de woorden en de pracht en praal (inclusief glitters). Ik ben gehecht aan quasi al mijn recepten, maar toch net dat tikkeltje meer aan de aperitiefjes, waarbij de feestelijke eindejaarsmocktails mijn absolute lievelingsen zijn. Vorig jaar presenteerde ik jullie de Appel-cranberry mocktail, het jaar daarvoor de Winter Spritz en als we nog wat teruggaan, komen we bij de eerstgeborene: de Nona Isabella. Met de Chai-ginger mocktail hoop ik je opnieuw een ander smakenpallet te bieden. Ik ben alvast erg enthousiast!

Nona en Karola

De gember in deze gouden Chai-ginger mocktail wordt voorzien door de nieuwste telg van de NONA-familie: NONA Ginger. Een prachtig product op basis van gember, met eenzelfde intense en vurige smaak als de oorspronkelijke groente (yes, gember is een groente :)). Enkele maanden geleden maakte ik met NONA Ginger de Appel-gember mocktail en het is een heel bewuste keuze om vandaag ook met deze NONA-spirit aan de slag te gaan. Zo kan je met jouw NONA Ginger meteen aan de slag met twee verschillende mocktailrecepten.

Het is geen hype, het is een evolutie

Tijdens de vorige kerstperiode kon je niet meer om de alcoholvrije alternatieven heen. Alle grote drankmerken lieten 0% producten op ons los. Ik durf denken dat dat niets te maken heeft met nobele intenties om de feestdagen gezonder en veiliger te maken, maar alles met het tegemoetkomen aan de vraag van de consument. Hoe het ook zij, het resultaat is dat er elke dag meer alcoholvrije producten op de markt verschijnen en dat vind ik een fantastische evolutie!

NONA is echter een pionier. Charlotte, de vrouw achter NONA begon jaren geleden reeds te experimenteren met kruiden en smaakmakers. Ze had het lef om een alcoholvrije spirit op de markt te brengen. Op de alcoholmarkt! Hoe geweldig! Ik blijf met bewondering kijken naar het verhaal van NONA en de authenticiteit en ondernemingszin van Charlotte. Eén van de vele redenen waarom ik een grote supporter ben en blijf van NONA. Laat ons klinken!

Twee bolle glazen met een goudkleurige chai-ginger mocktail, afgewerkt met sinaas en rozemarijn, op een donkere achtergrond.

Chai-ginger mocktail

In deze feestelijke mocktail proef je vleugjes chai en rozemarijn. De NONA Ginger zorgt voor pit en de sinaasappellimonade voor bubbels en een zoete touch. En de glitters… zorgen voor fun!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Drankjes
Porties 2 drankjes

Ingrediënten
  

  • 2 zakjes chai thee
  • 1 takje rozemarijn
  • 225 ml water

Voor de rim

  • 1 el rietsuiker zo grof mogelijk
  • 1/8 tl kaneel
  • 1/8 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl zoutvlokken
  • 1 tl eetbare gouden glitter optioneel

Voor de mocktail

  • 1/2 citroen (je hebt 2 el sap nodig)
  • 60 ml NONA Ginger
  • 200 ml sinaasappellimonade of ginger beer
  • crushed ice

Voor de afwerking

  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 schijfjes gedroogde sinaasappel optioneel

Instructies
 

Vooraf

  • Breng het water aan de kook (ik gebruik een waterkoker) en schenk het in een tas. Voeg de theezakjes en het takje rozemarijn toe. Verwijder de rozemarijn na 5 minuten en de theezakjes na 15 minuten. Laat de thee volledig afkoelen en plaats in de koelkast, zodat hij ijskoud is.

Het samenstellen

  • Meng de rietsuiker, kaneel, het gemberpoeder, de zoutvlokken en de glitter op een plat bord.
  • Pers de citroen uit en snijd de uitgeperste schil in kwarten. Wrijf de randen van de glazen in met een stuk schil. (Doe dit heel ruim, zodat je rim ook wat op het glas zelf komt te zitten.
  • Vul de glazen voor 3/4 met crushed ice. Voeg per glas 75 ml koude thee toe, 1 eetlepel citroensap en 30 ml (= 2 eetlepels) NONA Ginger. Vul de glazen tot aan de rand met sinaasappellimonade.
  • Werk de glazen af met een takje rozemarijn en schijfje gedroogde sinaasappel en serveer meteen.

Chai-ginger mocktail: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • NONA Ginger is verkrijgbaar bij o.m. Delhaize of via de NONA webshop. In de NONA webshop heb je nog het hele weekend (t.e.m. 17/12/2023) gratis verzendkosten!
  • Chai kruidenthee wordt aangeboden door verschillende merken. Zo vind je er o.m. van Clipper en Pukka, beide ook verkrijgbaar bij o.m. Delhaize.
  • Gebruik een zachte sinaasappellimonade, zoals die van Spa, San Pellegrino of Tönissteiner. Kies zeker niet voor iets als Fanta, vermits die agressieve smaak je volledige mocktail zal overstemmen. Zelf gebruik ik de de Spa Fruit Orange, die zeer laag is in suiker. Je kan echter ook perfect Ginger Beer of Ginger Ale gebruiken voor deze mocktail, om ‘m nog wat extra “gemberig” te maken.
  • De eetbare gouden glitter vond ik online bij Baktotaal, maar je hebt ongetwijfeld ook een assortiment bij Ava en andere online shops. Kies voor deze mocktailrim voor een grovere glitter en niet voor een glitterpoeder, zoals we gebruikten bij de Appel-cranberry feestmocktail. Na het voorbereiden van de glazen, zal je ongetwijfeld wat van het rimmengsel overhouden. Als je netjes (en droog) te werk ging, kan je dit probleemloos bewaren in een luchtdicht doosje, voor een volgende gelegenheid.
  • Als je moet fronsen bij het lezen van “1/8 tl kaneel”, dan wil ik even verduidelijken dat ik – zoals altijd – maatlepeltjes gebruik!

Vooraf bereiden

  • De chai-rozemarijn thee moet je sowieso vooraf bereiden en laten koelen.
  • Daarnaast kan je het mengsel voor de rim al maken en in een luchtdicht doosje bewaren. Je kan ook de citroen al persen. De rims zelf maak je best last minute. Verder is deze mocktail heel simpel samen te stellen! Dat kan je dus gerust doen, wanneer je het aperitief serveert.

Andere feestmocktails

Neem zeker ook een kijkje bij onderstaande eindejaarsdrankjes!

Een all year around mocktail, die lekker eenvoudig te maken is, is de Appel-gember mocktail. En als je het net liever heel erg zomers in plaats van winters hebt, dan is de Kokos-paasievruchtmocktail zeker iets voor jou!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met NONA –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

5 reacties

  1. Dag Karolien, deze mocktail ziet er geweldig uit en zal ongetwijfeld ook heel lekker smaken. Ga ik zeker uitproberen met kerst.
    Ik vraag mij wel af wat je exact met de rim doet. Op basis van de foto zou ik zeggen dat je de glazen in de rim wentelt nadat je ze met de schil van de citroen hebt ingewreven. Maar doe je er ook een deel van in de mocktail zelf? Zo ja, hoeveel?
    Alvast bedankt, Martine

    1. Hoi Martine, staat het niet duidelijk in het recept? Ik wrijf de rand van het glas uitvoerig in met een stuk citroenschil en dan wentil ik het in het mengsel. Ik doe zeker niets van het rimmengsel ook nog in de mocktail zelf! Dat zou ik er zeker bijschrijven dan 🙂

  2. Hey Karolien, maakt het voor de chai thee uit dewelke je neemt? Ik ben van fan de klassieke chai van Pukka, maar ook van de green chai van Clipper, die laatste is wel minder sterk van smaak vind ik? Dankjewel! Staat op de planning voor oudejaar hier, zwanger dus dankbaar voor je receptje 🙂

    1. Hoi Lise! Ik gebruikte hier de Green chai van Clipper, maar als het voor jou iets intenser mag, zou ik zeker de Pukka of Spicy Chai (ook Clipper) durven gebruiken! Als het voor mij alleen is, ben ik ook zeker fan van meer chai 🙂

  3. 5 sterren
    Topper, wat een heerlijke mocktail. Als niet alcoholdrinker was ik een beetje benieuwd naar de smaak van de NONA. Maar wat een ontdekking. Ik heb de mocktail gemaakt met gingerbeer en ben helemaal verkocht. Deze wordt geserveerd op oudjaar. Bedankt Karolien voor dit heerlijke drankje.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!