Karola's Kitchen - Zachte peer-amandelkoekjes

Zachte peer-amandelkoekjes

Ik ben een grote perenliefhebber. Vooral van de Belgische Doyenné peren. Tijdens het seizoen, laat ik me in de supermarkt ongeveer elke week verleiden om er enkele mee te nemen. Maar vreemd genoeg geraken ze, eenmaal thuis, bijna nooit op. Het is niet dat ik vaak met honger ga winkelen en daardoor een bar slechte inschatting maak van mijn voedselnoden. Het ligt niet aan mij, vind ik. Het ligt aan de peer. Peren hebben namelijk een heel duidelijk hoogtepunt in hun rijpingsproces: niet meer steenhard, maar ook nog niet helemaal zacht en sappig. Daar zo heel precies tussenin. Dan zijn ze helemaal perfect om puur natuur, als tussendoortje te eten. Wel ja, volgens mijn smaak althans. Dat toppunt duurt maar een dag of drie, waardoor het – rationeel gezien – niet echt aangewezen is om in een keer vijf peren te kopen. (Oké, het ligt dan toch misschien aan mij.)

Rijpe peren zijn niet mijn favoriete uit-het-vuistje-fruitjes, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ze wél ontzettend smaakvol zijn: boterzacht, mierzoet en super sappig. Eten weggooien, daar doe ik niet aan, dus als peren over hun hoogtepunt heen zijn, verwerk ik ze in gerechten, zoals de Pastinaak, witloof en peer uit de oven, Warme peer en bosbessen met noten (een heerlijk ontbijtje) of Verse kaas met peertjes en kardemom (één van mijn favoriete tussendoortjes).
Vorige week zat ik opnieuw met twee prachtige, superrijpe Doyennées. What can I say… Ik ben een trage leerling. Omdat het aanpassen van mijn koopgedrag duidelijk moeizaam verloopt, leek het me hoog tijd voor een nieuw recept met rijpe peren. Het werd een voedzaam, zoet tussendoortje, niet alleen heel eenvoudig te maken, maar ook enkele dagen houdbaar. Zo komen die peren toch nog van pas als vieruurtje!

Deze zachte koekjes zijn het allerlekkerste als ze nog wat warm zijn. Met hun 50 (voedzame) calorieën per stuk kan je er gerust een paar na elkaar naar binnen werken. Ik behoed mezelf van overdaad door ze in een luchtdichte doos in de koelkast te bewaren. Zo blijven ze zo’n vier tot vijf dagen goed.
Nog een kleine tip voor de bezige bijen: een handvol van deze zachte peer-amandelkoekjes kan perfect dienst doen als een snel en evenwichtig on-the-go ontbijt!

Karola's Kitchen - Zachte peer-amandelkoekjes

Ingrediënten voor 20 koekjes:

300 g superrijpe peer (ongeschild, gewogen zonder klokhuis – zie tips)
120 g havermout
50 amandelmeel (= gemalen amandelen)
1/2 tl kaneel
1/4 tl gedroogde gember
1/8 tl gemalen kardemom (optioneel – zie tips)
10 halve pecannoten en 10 amandelen (of 20 pecannoten of 20 amandelen)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de peer in grote stukken en mix deze (inclusief schil) met een staafmixer of blender tot puree. Voeg havermout, amandelmeel en specerijen toe en schep goed om tot alles gelijkmatig verdeeld is. Laat het mengsel 5 minuten staan.

Bekleed een bakplaat met (herbruikbaar) bakpapier. Neem een schepje van het deeg in je handen, rol er een balletje van (dat hoeft niet heel precies te zijn, het deeg is te lopend om perfecte, vaste balletjes te maken) en druk dit zachtjes aan op de bakplaat. Maak zo 20 schijfjes.

Leg op elke deegschijfje een halve pecan of amandel, druk deze zachtjes aan. Plaats de koekjes 25 à 30 minuten in de oven. Laat ze vervolgens eerst 10 minuten afkoelen op de bakplaat. Als je ze wil bewaren, leg ze dan op een rooster tot ze helemaal koud zijn voor je ze in een opbergdoos steekt.

Tips:

Met superrijpe peren bedoel ik superrijpe peren. Voor de melige, overrijpe peren is er helaas geen redding meer…

Kardemom past ongelooflijk goed bij peer. Kardemom heeft een heel geparfumeerd aroma, dus het is belangrijk er nooit teveel van te gebruiken. Gemalen kardemom vind je niet zo makkelijk, het is onder meer verkrijgbaar bij Albert Heijn. Ik gebruikte het al een aantal keer hier op de blog, namelijk in de Gebakken kruidnoten, de Boekweitpap met appel en peer, de Warme peer en bossen met noten en de Verse kaas met peertjes en kardemom, .

Ik koos ervoor om geen zoetmiddel aan het beslag toe te voegen. Sappige, rijpe peren vormen de natuurlijke suiker en voor mij zijn deze zachte koekjes daarmee perfect als voedzaam tussendoortje. Mag het voor jou wel wat zoeter, voeg dan wat vloeibare honing of ahornsiroop toe aan het deeg. Let wel: die 50 kcal per stuk (zoals ik je vertelde in de inleiding) gaan dan natuurlijk niet meer op!

Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos of bokaal in de koelkast, zo blijven ze vier tot vijf dagen houdbaar. (Mijn zus vond ze na een week nog heel lekker, maar voor mij waren ze dan toch net iets te droog geworden.)

En we sluiten af met nog een kleine, geheel ongevraagde mening: ik vind de koekjes met een pecannoot erbovenop het lekkerste!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten