Zoeken

Silky chocolade met frambozen

Ik mag dan wel immobiel en aan bed gekluisterd zijn wegens een gebroken voet, toch is het feest. Feest feest FEEST! Karola’s Kitchen werd namelijk vijf jaar oud. Dat gebeurde al op 1 april. Maar de blog zelf is pas jarig op 19 april. We vieren het dus een beetje uitgesmeerd. Zoals dat hoort met verjaardagen, vind ik.

Karola’s Kitchen begon als een eenvoudige, kleinschalige Facebook-pagina. Een grapje eigenlijk. Op 1 april 2014 besloot ik dat ik het beu was, de vele vragen van vriendinnen en collega’s. Over mijn gewichtsverlies, voedingswetenschappelijke feiten, receptideetjes… Omdat ik mezelf zeven keer dezelfde antwoorden hoorde geven, leek het me efficiënter alles te bundelen op een Facebook-pagina. En omdat mijn vriendinnen me Karola noemden, maakte ik er maar Karola’s Kitchen van. Lang dacht ik er niet over na. Stiekem had ik een hekel aan mijn bijnaam maar het was tenslotte 1 april.

Na twee weken was de Facebook-pagina al exponentieel gegroeid. Op naar een blog! Wel ja, eerst een uitgebreide uitleg krijgen over wat een blog nu precies is, want ik had er werkelijk waar nog nooit van gehoord. Maar ik werd gebeten. Stevig. En spendeerde het grootste deel van mijn avonden (en nachten) aan schrijven en uitpluizen hoe dat precies werkt, een website maken.
Een jaar na de Facebook-pagina, zette ik mijn eerste stappen op Instagram. Nog anderhalf jaar later werd ik zelfstandige in bijberoep en nog een jaar later legde ik de laatste hand aan mijn (eerste) boek Gewoon Gezond en werd Karola’s Kitchen mijn fulltime job. Ik blijf er dus bij: het is feest!

En bij feest hoort een dessert. Zoet en romig, om duimen en vingers van af te likken. Omdat ik niet echt een dessert-mens ben (mijn zoetekauw heeft het meer op gebak of koekjes in de namiddag) en omdat Karola’s Kitchen inzet op dagelijks, gewoon gezond en lijnvriendelijk eten, is het aantal feestelijke fancy desserts op de blog beperkt. Maar voor een bijzonder verjaardag als deze, maakte ik graag een uitzondering. En – niet aan je eters verklappen – het is nog gezond ook!

Ik ben heel serieus als ik zeg: vertel niemand over de ingrediënten van dit supersmeuïge chocoladedessert. One can not unknow. Eenmaal men weet heeft van het hoofdbestanddeel van deze silky chocolade, zullen namelijk heel wat wenkbrauwen gefronst worden. Ik heb veel ervaring met het verzwijgen van weinig populaire ingrediënten en ik kan je vertellen: die techniek werkt. Voor het geval je de ingrediënten hierboven nog niet grondig bekeken hebt, de sterspeler in dit mooie nagerecht is… tofu! Niet de stevige, firm variant die ik eerder al op de blog gebruikte, maar wel de zijde, silken tofu. Een heel typisch bestanddeel van bijvoorbeeld veganistische kaastaart en dat soort dingen. Maar je hoeft niet eens langs te gaan bij de natuurvoedingswinkel, ook in Delhaize hebben ze zijde tofu.

Zijde tofu heeft een super romige textuur. Ook al smaakt het vrijwel nergens naar, toch is het heel puur en voedzaam. Silken tofu bestaat enkel uit soja en water en levert per 100 gram 50 calorieën en 5,2 gram eiwitten. Een welgekomen proteïnebron dus voor wie mee doet aan #TryVegan maand.
Naast zijde tofu, gaat er uiteraard ook chocolade in dit dessert. Ik koos voor een 71% variant. Dat is enkele maatjes milder dan de 85% cacao chocolade die ik doorgaans eet. Het resultaat is voor mij dan ook meer dan zoet genoeg. Je kan uiteraard ook voor een zoetere pure chocolade gaan: het label ‘puur’ wil zeggen dat de chocolade 35% cacao bevat of meer. Maar als het een geruststelling mag zijn: zelfs mijn broer die een echte zoetekauw is en niets moet hebben van zwarte chocolade, vond dit dessert to die for.

Karola's Kitchen - Silky chocolade met frambozen

Ingrediënten voor 8 porties (zie tips):

Voor de silky chocolade:
200 g pure chocolade (ik gebruikte Delicata Costa Rica met 71% cacao – zie tips)
1 pakje (= 400 g) zijde tofu (= silken tofu)

Voor de afwerking:
35 g hazelnoten
een bakje verse frambozen (125 g)
gevriesdroogde frambozen (ook verkrijgbaar bij Delhaize)
een snuifje fleur de sel (voor de durvers)

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain-marie: breng in een kookpot een laag water aan de kook, draai het vuur laag en zet een kom bovenop de kookpot. Deze mag het water niet raken. Smelt de chocolade in de kom, haal de kom weg en laat enkele minuten afkoelen.

Snijd het pakje zijde tofu open en giet het overtollige vocht voorzichtig weg. Stort de tofu in een diepe maatbeker en maak deze los en egaal met behulp van een staafmixer (op de laagste stand). Voeg stapsgewijs de gesmolten chocolade toe en mix tussendoor steeds even alles door elkaar, tot beide ingrediënten perfect gemengd zijn. (Je kan voor deze stap ook een blender gebruiken, op de laagste stand.) Schep de silky chocolade in een kom (of in kleine potjes – zie tips) en laat minimaal twee uur in de koelkast staan.

Rooster de hazelnoten in een droge pan. Schud ze regelmatig op tot de noten kleur krijgen en de velletjes los beginnen komen. Stort de noten in het midden van een schone vaatdoek, neem de punten van de doek samen en maak er een soort knapzak van. Kneed de noten nu zo grondig mogelijk in de doek, zodat de velletjes loskomen. Leg de doek open, haal de ontvelde noten uit de doek en hak ze fijn. (Streef niet naar perfectie, als er meer noten zonder vel dan met vel zijn, is het prima.)

Schep twee eetlepels van de silky chocolade op een bordje. De meest elegante (en best eenvoudige) manier om dit te doen, is door er quenelles van te maken. (Een instructie-video vind je hier. Ook al doe je het niet perfect, het geeft sowieso een mooi resultaat. Ik deed ook maar iets dat verre van volgens de regels van de kunst was, maar het oogde al snel best goed.)
Halveer enkele frambozen en leg deze op de quenelles. Strooi er wat hazelnoten overheen en verkruimel tot slot 1 à 2 gevriesdroogde frambozen over het dessert heen. Voor de durvers: strooi een snuifje (echt enkele korreltjes) fleur de sel over de chocolade heen. Heerlijk!

Tips:

Als je melkchocolade gebruikt voor dit recept (of een heel milde pure chocolade), krijgt het tofu-chocolademengsel een zachtere textuur, waardoor hij nog steeds erg lekker is om uit te lepelen, maar minder geschikt is om quenelles van de maken. Dan vul je beter aparte glaasjes of potjes om zo individuele porties te maken.

De silky chocolade is goed afgedekt tot ruim een week houdbaar in de koelkast.

Uiteraard kan je dit dessert ook met andere toppings afwerken. Ik koos voor geroosterde hazelnoten omdat ik de combinatie met chocolade oerklassiek en goddelijk vind. De fushia puntjes van de verkruimelde gevriesdroogde frambozen zijn niet alleen supermooi, het zure geeft ook een heel passende extra laag aan dit dessertje. En verse frambozen zijn – naast banaan en ananas – naar mijn mening het enige fruit dat chocolade beter maakt 😉 Enkel die combinaties zal je dus op de blog terugvinden!


– Dit recept kadert binnen het ambassadeurschap van Karola’s Kitchen voor Delhaize –

44 reacties

  1. Dit is echt een top receptje! Mijn vriend is gisteren op het werk vol lof gaan verkondigen dat je de beste chocomousse maakt van zijde tofu.
    Ik vroeg me enkel af hoe lang je een geopende verpakking zijde tofu in de koelkast kan bewaren? Ik gebruikte de zijde tofu namelijk vandaag voor het eerst in mijn overnight oats (geeft een heerlijk resultaat zonder het gebruik van yoghurt), maar in dat geval gebruik ik slechts 100 gram per ontbijt. Dus dan is de zijde tofu drie dagen open tegen de tijd dat ik de laatste portie op eet? Wordt de houdbaarheid verlengd eens het verwerkt is in bijvoorbeeld overnight oats? Want in dat geval kan ik gewoon een grote batch maken ineens voor drie dagen.
    Alvast bedankt!

    1. Hey Nora, 3 dagen lijkt me perfect haalbaar in een nette koelkast en in goede bewaardoosjes. Beide factoren bepalen heel erg hoe lang voeding kan bewaren 🙂 Dat schrijf ik er bij de bewaartips in mijn kookboeken ook steeds bij: je mag nog AL mijn bewaartips volgen, in een onhygiënische koelkast en met slechte doosjes kom je nergens. Maar dus, als die twee boxjes afgevinkt zijn, dan kan je perfect een grote batch maken en die 3 dagen bewaren 🙂

  2. Ik heb het gisteren gemaakt en het was heeeeerlijk! Ik had een quenelleke van de chocomousse met een paar korreltjes zout op een sinaasappel gedaan als vieruurtje 😉 De chocomousse was wel heel vast. Ik had 200g tofu gebruikt en dan 100g chocolade, maar wel 80% cacao.
    Beter 70% cacao gebruiken volgende keer? Of zou je het kunnen over mixen? Of niet lang genoeg mixen? Of kan het daar niet aan liggen?

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!