Zoek

Zachte peer-kardemomkoekjes

Ik ben een grote perenliefhebber. Vooral van de Belgische Doyenné peren. Tijdens het seizoen, laat ik me in de supermarkt ongeveer elke week verleiden om er enkele mee te nemen. Maar vreemd genoeg geraken ze, eenmaal thuis, bijna nooit op. Het is niet dat ik vaak met honger ga winkelen en daardoor een bar slechte inschatting maak van mijn voedselnoden. Het ligt niet aan mij, vind ik. Het ligt aan de peer. Peren hebben namelijk een heel duidelijk hoogtepunt in hun rijpingsproces: niet meer steenhard, maar ook nog niet helemaal zacht en sappig. Daar zo heel precies tussenin. Dan zijn ze helemaal perfect om puur natuur, als tussendoortje te eten. Wel ja, volgens mijn smaak althans. Dat toppunt duurt maar een dag of drie, waardoor het – rationeel gezien – niet echt aangewezen is om in een keer vijf peren te kopen. (Oké, het ligt dan toch misschien aan mij.)

Rijpe peren zijn niet mijn favoriete uit-het-vuistje-fruitjes, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ze wél ontzettend smaakvol zijn: boterzacht, mierzoet en super sappig. Eten weggooien, daar doe ik niet aan, dus als peren over hun hoogtepunt heen zijn, verwerk ik ze in gerechten, zoals de Traybake met witloof, pastinaak en peer, Havermout met gebakken peertjes en kaneel (een heerlijk ontbijtje) of Cobbler met peer (een gezellig dessert).
Vorige week zat ik opnieuw met twee prachtige, superrijpe Doyennées. What can I say… Ik ben een trage leerling. Omdat het aanpassen van mijn koopgedrag duidelijk moeizaam verloopt, leek het me hoog tijd voor een nieuw recept met rijpe peren. Het werd een voedzaam, zoet tussendoortje, niet alleen heel eenvoudig te maken, maar ook enkele dagen houdbaar. Zo komen die peren toch nog van pas als vieruurtje!

Deze zachte koekjes zijn het allerlekkerste als ze nog wat warm zijn. Ze zijn net zoet genoeg, ondanks het feit dat ik niets van toegevoegde suikers gebruik. En ze zijn heerlijk vezelrijk en voedzaam door de havermout en noten. Je kan ze in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren. Zo blijven ze zo’n vier tot vijf dagen goed.
Nog een kleine tip voor de bezige bijen: een handvol van deze zachte peer-kardemomkoekjes kan perfect dienst doen als een snel en evenwichtig on-the-go ontbijt!

Karola's Kitchen - Zachte peer-amandelkoekjes

Ingrediënten voor 20 koekjes:

75 g pecannoten + 20 extra pecannoten voor de afwerking
300 g superrijpe peer (ongeschild, gewogen zonder klokhuis – zie tips)
100 g havermout
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl kaneel
1/4 tl gedroogde gember
1/4 tl gemalen kardemom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Hak 75 g pecannoten in een kleine foodprocessor (= een hakmolentje) tot een grof meel. Zorg ervoor dat er nog wat stukjes overblijven.

Snijd de peer in grote stukken en mix deze (inclusief schil) met een staafmixer of blender tot puree. Schep de perenpuree om met de gemalen pecannoten, de havermout, het bakpoeder en de specerijen en tot alles gelijkmatig verdeeld is. Laat het mengsel 10 minuten staan.

Bekleed een bakplaat met een siliconen bakmatje (klik hier voor het exemplaar dat ik heb). Neem een schepje van het deeg in je handen, rol er een balletje van (dat hoeft niet heel precies te zijn, het deeg is te lopend om perfecte, vaste balletjes te maken) en druk dit zachtjes aan op de bakplaat. Maak zo 20 schijfjes.

Leg op elke deegschijfje een halve pecannoot en druk deze zachtjes aan. Plaats de koekjes 20 à 25 minuten in de oven. Laat ze vervolgens eerst 10 minuten afkoelen op de bakplaat. Als je ze wil bewaren, leg ze dan op een rooster tot ze helemaal koud zijn voor je ze in een opbergdoos steekt.

Tips:

Voor de specerijen gebruik ik steevast maatlepeltjes, zo eindig ik elke keer met het beste (lees: lekkerste!) resultaat. (Klik hier voor het setje dat ik heb.)

Je kan zelfs melige, (zeeeeer) overrijpe peren in deze koekjes verwerken! Zo vermijd je voedselverspilling.

Kardemom past ongelooflijk goed bij peer. Kardemom heeft een heel geparfumeerd aroma, dus het is misschien wat wennen als je er niet echt mee bekend bent. Je vindt kardemom o.m. bij Delhaize.
Ik gebruikte het al een aantal keer hier op de blog, namelijk in de Gebakken kruidnoten, de Boekweitpap met appel en peer, de Warme peer en bossen met noten en de Verse kaas met peertjes en kardemom,

Ik koos ervoor om geen zoetmiddel aan het beslag toe te voegen. Sappige, rijpe peren vormen de natuurlijke suiker en voor mij zijn deze zachte koekjes daarmee perfect als voedzaam tussendoortje. Mag het voor jou wel wat zoeter, voeg dan wat vloeibare honing of ahornsiroop toe aan het deeg. Let wel: die 50 kcal per stuk (zoals ik je vertelde in de inleiding) gaan dan natuurlijk niet meer op natuurlijk 🙂

Wil je deze koekjes glutenvrij maken, gebruik dan glutenvrije havermout. Haver bevat van nature geen gluten, maar doordat het vaak verwerkt wordt in een bedrijf waar er ook glutenhoudende graansoorten aanwezig zijn, kan er contaminatie optreden.

61 reacties

  1. Deze ochtend ook gemaakt, nadat ik wat goed rijpe peren in de fruitschaal zag liggen….. had geen pecannoten en heb vervangen door ongezouten notenmuskaat ( en die dus fijngemalen)
    Echt heerlijk, kruidig, voedzaam! ( zoals al je recepten die ik al probeerde, trouwens)

  2. Daarstraks gemaakt met een paar over-over-overrijpe peren die lagen weg te rotten in de fruitmand. Echt geweldig lekker! Man en dochter waren ook fan, dus deze ga ik voortaan vaker maken.

  3. Gisteren geprobeerd, ja geprobeerd want er liep iets mis 😉
    Her werden geen koekjes maar bleven losse brokjes : ideaal om door mijn yoghurt te roeren want veel te lekker van smaak!
    Op naar een volgende poging!

    1. Hey Cathy, oh dat is vreemd! Ik maakte dit recept werkelijk al meer dan 30 keer (zelfs in verschillende ovens) en het zijn net altijd heel vaste, wat dense koekjes. Heb je iets veranderd aan het recept?

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!