Search

Curry met pompoen

Er wordt me vaak gevraagd waar ik mijn inspiratie haal. De wissel van de seizoenen is mijn belangrijkste bron, maar soms vertrek ik simpelweg van de vraag ‘Waar heb ik zin in?‘. Deze keer was het antwoord: kruidig, exotisch comfortfood. Enter deze Indiaas geïnspireerde Curry met pompoen. Een hartverwarmend, verkwikkend gerecht, rijk aan groenten, rijk aan smaak.

Moet er nog pompoen zijn?

Pompoen is één van mijn lievelingsgroenten. Het is tegelijk ook één van Pieterjans minst favoriete groenten. Midden oktober begon hij al te vragen wanneer dat pompoenseizoen ook alweer voorbij is. Het zal me er niet van weerhouden om pompoen te gebruiken, maar ik zoek wel naar manieren om Pieterjan wat tegemoet te komen.

Ik had het er al uitgebreid over in mijn podcast (S1 E3: 5 tips om iedereen mee aan je gezonde tafel te krijgen): een trucje om bepaalde groenten aan Pieterjan verkocht te krijgen, is ze te verwerken in types gerechten die hij graag eet. Zo kon ik hem enthousiast champignons laten eten, dankzij de Auberginelasagne met champignons en geitenkaas. Prei en spruitjes gingen dan weer vlot binnen, via de Gegratineerde pasta met spruitjes, prei en mosterd. En pompoen lukte me ook al af en toe! Onder meer met de Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus.

Pieterjan loooves curry’s. Ik was er dus vrij zeker van dat er niet geprotesteerd zou worden. En gelijk had ik.

Vast in de voorraadkast

Naast de vraag ‘Waar heb ik zin in?’, vormden ook enkele Kleine Leeuwtjes-ingrediënten die ik steevast in voorraad heb, de inspiratie voor deze Curry met pompoen. Delhaize Tomatenblokjes, kikkererwten en kokosmelk. Kleine Leeuwtjes, omdat het allen Delhaize producten zijn met een permanent verlaagde prijs. Delhaize deelt op haar website zelf ook meer dan 60 Kleine Leeuw-recepten! Altijd fijn, om wat centen te kunnen besparen.

Curry met pompoen, met of zonder short-cuts

Terug naar de Curry met pompoen! Met geroosterde butternutpompoen, om precies te zijn. Ik vind het een enorme meerwaarde om in dit recept de butternut en rode ui eerst in de oven te roosteren. Het geeft beide groenten extra textuur en smaak. Voor mij is het van ondergeschikt belang dat ik daarvoor een bakplaat moet afwassen. Als jouw prioriteiten anders liggen (wat uiteraard helemaal prima zou zijn) kan je de ui en butternut meestoven in de kookpot. Als je oké bent met butternutblokjes uit de diepvriezer, kan je die zelfs gebruiken. Het is opnieuw een kleine opoffering op vlak van smaak, maar het bespaart wel tijd. Kies dus gewoon lekker zelf waar je tijd en ruimte voor hebt!

Bovenaanzicht van een zwarte kom met een oranje curry met pompoen en kikkererwten, op een grijze ondergrond, afgewerkt met verse koriander.

Curry met pompoen

Een kom hartverwarmend, verkwikkend comfortfood. Deze Indiaas geïnspireerde curry biedt je een bom aan groenten en smaken. Heerlijk plantaardig, boordevol goeds!
4.78 van 9 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Indiaas
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 1 kleine butternut (schoongemaakt ca. 800 g)
  • 2 rode uien
  • 1 el rijstolie
  • 1 witte of gele ui
  • 2 el olijfolie
  • 1 bakje oesterzwammen (200 g)
  • 3 dikke tenen knoflook
  • 2 stelen boerenkool of ca. 40 g voorgesneden boerenkool
  • 1 el mild currypoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 200 ml heet water
  • 2 cm verse gember (geraspt ca. 1 el)
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld (uitgelekt ca. 240 g)
  • 1 klein brikje kokosmelk (250 ml)
  • 1/4 citroen het sap

Voor erbij

  • bruine rijst
  • verse koriander

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Spoel de pompoen grondig (schillen hoeft dus niet), snijd hem in de lengte in tweeën en schraap de pitten eruit. Snijd de pompoen in hapklare stukjes en stort deze op een bakplaat. Verwijder de schil van de rode uien en snijd ze in partjes. Stort ze ook op de bakplaat.
  • Besprenkel alle groenten met de rijstolie. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout, schep om, verspreid alles goed over de bakplaat en plaats 25 minuten in de oven. (Tussendoor omscheppen hoeft niet, maar open halverwege de oven wel even om stoom te laten ontsnappen.)
  • Snipper de witte ui fijn. Verwarm de olijfolie in een grote kookpot en fruit de ui tot hij glazig is.
  • Scheur intussen de grootste oesterzwammen in repen. Stort de oesterzwammen bij de ui en zet het vuur hoger. Laat ze enkele minuten bakken (roer niet om) en pers er vervolgens de knoflook bij. Roer om en laat nog enkele minuten bakken.
  • Scheur intussen de boerenkool van de stelen. Spoel ze grondig en zwier droog. Snijd de boerenkool in fijne reepjes.
  • Voeg het currypoeder, de garam masala en de komijn bij de oesterzwammen en laat de specerijen een kleine minuut meebakken. Schenk de tomatenblokjes en het water erbij en breng het mengsel aan de kook.
  • Spoel de gember, verwijder eventuele ruwe stukjes en rasp de gember boven de pot.
  • Stort de boerenkool, kikkererwten en kokosmelk in de kookpot en breng zachtjes aan de kook. Daar het vuur uit en schep er tot slot de geroosterde pompoen en het citroensap door.
  • Werk de curry af met verse kroiander en serveer met bruine rijst.
Bovenaanzicht van een zwarte kom met een oranje curry met pompoen en kikkererwten, op een grijze ondergrond, afgewerkt met verse koriander.

Curry met pompoen: tips en tricks

Product- en bereidingstips

  • Voeg je kokosmelk en citroensap pas toe als de soep min of meer klaar is om te vermijden dat de soep zou gaan schiften. Ik heb het zelf nog nooit voorgehad en ik wist eerlijk gezegd zelfs niet dat kokosmelk kón schiften bij het koken, maar ik begon online naar (weinig eenduidige) antwoorden te surfen toen iemand me meldde dat haar Kokoscurrynoedelsoep mislukt was. Toch maar even het zekere voor het onzekere nemen dus. Misschien hangt het ook af van merk tot merk? De kokosmelk die ik altijd gebruik is die van het huismerk van Delhaize. Met light kokosmelk kan je dit wél tegenkomen, omwille van het veel lagere vetgehalte.
  • Het voordeel van mild of zacht currypoeder is dat je er veel van kan toevoegen (en dus een uitgesproken currysmaak kan creëren), zonder het gerecht heel pikant te maken. Het zachte currypoeder van Delhaize (ook een Klein Leeuwtje trouwens) bevat wel mosterdzaad en geeft dus wel wat pit! Mag het toch een stukje straffer voor jou, dan kan ik de Mango Curry van Santa Maria sterk aanbevelen.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij.
  • Vegan
    Dit recept is vegan.
  • Andere aanpassingen
    • Als je geen fan bent van oesterzwammen kan je deze vervangen door een aubergine of paprika.
    • Als je geen boerenkool kan vinden, vervang deze dan door 100 g spinazie.
    • Zoals ik reeds schreef in de inleiding, kan je de butternut vervangen door diepgevroren butternutblokjes. Deze hoef je dan niet te roosteren. Je zal wel wat moeten inboeten op smaak.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan dit gerecht perfect vooraf bereiden. Warm de Curry met pompoen kort op in een kookpot.
  • Je kan dit gerecht invriezen. Idealiter vries je deze curry in zonder de kokosmelk en voeg je die pas toe na het ontdooien. Meestal levert in dit type gerechten het invriezen van kokosmelk geen probleem op, maar het hangt wat af van hoe krachtig je vriezer is (en hoe snel het invriesproces dus gaat).

Wat met de overige boerenkool?

Die gebruik je gewoon voor een nieuw recept natuurlijk! Hierbij wat inspiratie:

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

18 reacties

  1. 4 sterren
    Dag Karolien, echt lekker. Voor mij mag het wel iets pikanter.
    Toch een vraagje: je zegt dat kokosmelk een vast ingrediënt in je voorraad is. Wat is de reden hiervoor? Ik heb altijd gedacht dat kokosmelk, kokosroom en kokosolie moesten vermeden worden , vanwege de verzadigde vetten. Is er een alternatief?
    Alvast bedankt voor je feedback

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!