Deze Mediterrane one pot pasta heeft het allemaal: eenvoudig te maken, toegankelijke ingrediënten, staat snel op tafel, weinig afwas en… LEK-KER! Misschien herken je dit recept uit mijn rubriek in Libelle Lekker 🙂 Hier serveer ik je een licht aangepaste versie, maar alles gaat uiteraard nog steeds in één pan!
De groentecombinatie in dit recept is klassiek, maar het geheim zit ‘m in de details: de olijven zorgen voor beet en een umamismaak, terwijl de feta zoutige accenten geeft, die tegelijk romig en zacht op je tong smelten. Door de tomatenpuree te bakken, wordt hij zo veel lekkerder. En de (plantaardige) melk, die op het eerste zicht misschien een vreemd ingrediënt lijkt, brengt alle smaken mooi samen en zorgt voor balans in de tomatensaus. Genieten maar!
Wat is een one pot pasta?
De naam zegt het al: in een one pot pasta gaat alles (dus ook de pasta) in één pot. In plaats van de pasta apart te koken (wat extra gedoe, water, energieverbruik en afwas met zich meebrengt) laat je hem garen in het vocht van de saus. In mijn boek Smaakvol vind je zo bijvoorbeeld op p. 117 de Mac ’n Greens, een variatie op de klassieker macaroni en kaas. Net omdat one pot pasta’s zo toegankelijke recepten zijn om te maken (én te eten, want wie houdt er nu niet van pasta), is de Mac ’n Greens één van de populairste recepten uit het boek.
Welke pan gebruik je voor one pot pasta?
Ondanks de waslijst aan positieve reacties en ondanks het feit dat ik de Mac ’n Greens al minstens 50 keer zelf bereidde, duikt er toch soms een berichtje op van iemand waarbij het recept maar niet wil lukken. En dat is begrijpelijk. Er zijn inderdaad een aantal zaken waar je best rekening mee houdt, als je een one pot pasta maakt.
Welke pan of pot je gebruikt is een belangrijke. Kies voor een breed, maar eerder ondiep exemplaar. Op die manier kan je veel beter de hoeveelheid vocht reguleren: hoe breder, hoe sneller vocht verdampt. Het is ook essentieel dat je pan of pot een deksel heeft, om dezelfde reden: de vochtregulatie. Een deksel kan namelijk de verdamping net tegengaan. Tot slot biedt een antikleeflaag een echte meerwaarde. Je moet een one pot pasta namelijk de tijd geven om te garen en sudderen mét het deksel op de pan. Tijdens die fase is het risico op aanbranden veel kleiner als je pan een antikleeflaag heeft.
Ik heb een vaste one pot pan, een absolute lieveling van me, die ik wekelijks gebruik: de GreenPan Craft stoofpan met deksel. Hij voldoet aan alle vereisten om een goed eenpansgerecht te bereiden (one pot pasta’s, maar ook risotto, shakshuka, orzotto…). En hij heeft die geniale ThermolonTM-laag, de keramische antikleeflaag die een milieu- en gezondheidsvriendelijk alternatief is voor de klassieke antikleefpannen, die onder meer PFAS en lood bevatten. Daarbovenop is de GreenPan Craft stoofpan ook nog eens mooi! Je zet hem met plezier op tafel, ook tijdens een etentje. Ik heb de mijne intussen zo’n 2 jaar en ik ben ‘m alleen maar meer beginnen gebruiken. (Onder het recept vind je een lijstje met andere gerechten.)
Tips voor het maken van een one pot pasta
De pan heb ik al vermeld, maar er zijn nog een aantal dingetjes waar je naar kan kijken, als je aan de slag gaat:
- De pasta zal altijd net wat langer nodig hebben om te garen dan wanneer je hem in water kookt. Reken dus op de maximum gaartijd die op de verpakking staat plus 2 à 3 minuten.
- Ik gebruik steeds volkoren pasta in mijn recepten. Als je een witte pasta neemt, komt de gaartijd doorgaans meer overeen met de aanbevolen kooktijd.
- Kies niet voor een te grote pastasoort. De gaartijd kan dan een stuk hoger oplopen dan aangegeven op de verpakking.
- Start met de verhoudingen die in het recept staan. Vooral de hoeveelheid vocht ten opzichte van de hoeveelheid pasta speelt een rol.
- Anderzijds, is de hoeveelheid vocht die je uiteindelijk nodig hebt, afhankelijk van een aantal variabelen: hoe hard of zacht staat het vuur, hoe groot is de pan die je gebruikt (je mag er dus van uitgaan dat ik voor al mijn one pot pastarecepten de GreenPan Craft stoofpan gebruik), hoeveel vocht vrijkomt uit de groenten… Daar moet je dus een beetje mee durven spelen. Geen paniek! Ik geef je nog wat handvaten:
- Zet het vuur nooit te hard. Ergens in het midden is de beste keuze.
- Laat het deksel voldoende op de pan, maar roer tussendoor af en toe even om. Als je een pan gebruikt, met een goede antikleeflaag kan dit perfect zonder aanbranden.
- Als je ziet dat de bereiding te droog wordt, durf dan gerust geleidelijk aan wat extra water toe te voegen. Gebruik bij voorkeur heet water, zodat je gerecht niet plots afkoelt en opnieuw moet opwarmen.
- Als je bereiding te vochtig blijft naar het einde van de kooktijd toe, laat het deksel dan af de pan. Roer vaker om, zodat het vocht sneller verdampt en zodat de bovenste pasta ook kan garen.
- Doordat je de pasta kookt in de saus, blijft al het zetmeel van de pasta behouden. Dit geeft je saus een meer romige en dikkere textuur. Zetmeel slorpt echter water op. Ga dus aan het einde van het recept het vuur niet superhoog zetten omdat je denkt dat het nog net wat te vochtig is. Laat de one pot pasta liever gewoon een paar minuten rusten, met het vuur uit. (Met het deksel af de pan, als je het gerecht te waterig vindt.) Laat de chemie van het zetmeel haar werk doen 🙂 De saus zal vanzelf wat steviger en rijker worden.
- Naast het zetmeel dragen ook kaas en roomkaas bij aan de textuur van je saus. In deze Mediterrane one pot pasta is deze tip niet van toepassing, maar in one pot-recepten waar (room)kaas gebruikt wordt wel! Voeg kaas daarom toe voor je het gerecht die paar minuten rust gunt. Beoordeel dan pas of je het te vochtig of te droog vindt en pas aan door respectievelijk de pan weer even te verwarmen of wat water toe te voegen.
Genoeg theorie! Nu de praktijk! Heel veel plezier met het bereiden en eten van deze heerlijke Mediterrane one pot pasta!
Mediterrane one pot pasta
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 dikke teen knoflook
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)
- 400 ml heet water
- 160 g korte pasta zoals penne of fusili
- 200 ml volle (plantaardige) melk
- een grote handvol vers basilicum optioneel
- 250 g kerstomaatjes
- 75 g ontpitte olijven (kies een soort die je lekker vindt)
- 100 g feta (of zie tips)
- een grote handvol rucola
Instructies
- Snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in de stoofpan en voeg de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui op een zacht vuurtje stoven.
- Snijd intussen de paprika in blokjes. Voeg deze toe en laat hem mee stoven. Roer af en toe om en snijd intussen de courgette in blokjes. Doe ook deze in de pan. Laat opnieuw verder stoven terwijl je de aubergine in blokjes snijdt. Voeg deze als laatste toe en pers ook de knoflook erbij. Roer om en laat 5 minuten stoven met het deksel op de pan.
- Voeg de Provençaalse kruiden toe en laat ze 1 minuut mee stoven. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze nog 2 minuten mee. Roer hierbij voortdurend om, zodat de tomatenpuree niet aanbrandt.
- Schenk het water en de pasta bij de groenten en roer goed om. Kruid het mengsel met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet het vuur laag, plaats het deksel op de pan en laat sudderen. Volg de tijdsaanwijzing op de verpakking van de pasta. Roer af en toe om.
- Hak intussen het basilicum grof.
- Voeg na het aflopen van de gaartijd de melk toe en breng het gerecht opnieuw aan de kook. (Het is normaal dat de pasta nog niet helemaal gaar is.) Zet het vuur laag, voeg de kerstomaatjes, de olijven en het verse basilicum toe. Roer om, zet het deksel op de pan en laat nog 2 à 3 minuten sudderen.
- Serveer de pasta met feta en frisse rucola.
Mediterrane one pot pasta: tips & tricks
Product- en bereidingstips
Zoals reeds in de inleiding vermeld, gebruik ik de GreenPan Craft stoofpan met deksel voor al mijn one pot-recepten.
Deze lievelings van me is geen nieuwkomer op de blog. Ik gebruik de stoofpan ook in onder meer volgende recepten:
- Makkelijke lasagne met pompoen – De pan mag namelijk ook in de oven! Je hebt dus geen ovenschotel meer nodig waarin je alles moet overbrengen.
- Vis in roomsaus met prei en worteltjes
- Noedels met champignons en paksoi – Geen one pot recept, maar wel een voorbeeld van hoe ik de pan ook vaak als wok gebruik.
- Pompoenrisotto
- Orzotto met geroosterde groenten en ei
Aanpassingen
- Glutenvrij
Door voor een glutenvrije pastasoort te kiezen, kan je dit recept glutenvrij maken. Ik heb zelf echter geen ervaring met het bereiden van one pot pasta’s met glutenvrije pasta. Vaak is de textuur van deze pasta fragieler, dus hou de gaartijd wat nauwlettender in het oog. - Lactosevrij
Feta bevat slechts heel weinig lactose en kan door de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie goed verteerd worden. - Vegan
Gebruik een plantaardige variant voor feta en een plantaardige volle melk. - Andere aanpassingen
- Ik gebruik paprika, aubergine en courgette, maar je kan gerust variëren binnen deze combinatie. Afhankelijk van de inhoud van mijn koelkast, maak ik dit recept ook met bijvoorbeeld 2 rode paprika’s en 1 courgette of 2 aubergines en 1 rode paprika. Ook champignons passen heel goed in dit recept. Vervang dan 1 van de groenten door 250 g champignons.
- Niet alleen feta past goed in dit recept. Ook in stukken gescheurde (buffel)mozzarella of burrata of schilfers Parmezaanse kaas werken prima.
Vooraf bereiden en bewaren
- Je kan dit recept vooraf bereiden, maar laat de pasta dan niet door en door gaar worden. Je kan de gevulde pan tot maximaal 2 uur bij kamertemperatuur laten staan en dan opnieuw opwarmen. Of maak plaats in je koelkast en zet de pan hierin, zodat je ‘m gewoon maar opnieuw op het vuur hoeft te zetten.
- Als je dit recept vooraf maakt, zal de saus verder indikken (zoals ik beschreef in de inleiding). Maak het gerecht terug smeuïg door wat water of melk toe te voegen, vlak voor en/of tijdens het opwarmen.
- Het is compleet veilig om dit gerecht in te vriezen. Ik ben zelf echter geen grote fan van ontdooide pasta. Voor mij gaat de textuur te veel verloren. Maar er zijn heel veel mensen die dit niet als een probleem ervaren, dus probeer het gewoon eens voor jezelf uit 🙂
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
50 reacties
Deze is echt top, staat misschien niet wekelijks op de menu maar toch wel heel vaak! Bonus is dat we er (met een beetje extra) wel 2x van kunnen eten!
Niet zeker of ik mijn sterren heb aangeduid in mijn reactie! Bij deze nog eens herhalen hoe ongelooflijk lekker dit is…!
Wekelijks staat er hier een pastarecept van Karola op het menu, dit is er een van.
En zoals het bij Karola hoort: weer boordevol groenten.