Search

Havergebakjes met kiwibespralines

Onlangs vroeg De Standaard Magazine me een heel fijne oefening te maken: ‘Van welke doodgewone dingen word jij blij?’ De geur van een herfstbos, de pit van een mango afsabbelen, frisgewassen verse lakens, de lachrimpeltjes van mijn lief … en kiwibessen. Omdat ik het betwijfel of mijn lief zich bij een uitweiding over zijn lachrimpels comfortabel zou voelen, plaats ik met minstens evenveel enthousiasme graag de kiwibes in de kijker.

Kiwibessen zijn bijzonder, schattig, super lekker en … Belgisch! En daar word ik inderdaad oprecht blij van. Gewone kiwi’s, groen of geel, komen het grootste deel van het jaar uit Nieuw-Zeeland. Dat ligt 18 724 km hiervandaan. Achttienduizendzevenhonderdvierentwintig kilometer legt een kiwi af voor hij in je fruitmand terecht komt. Dat is op z’n minst iets om even bij stil te staan.
(Ook exotische vruchten kennen “seizoenen”: in december, januari en februari komen kiwi’s uit Italië, Griekenland of Frankrijk. De winter is dus het ideale seizoen om van kiwi’s te genieten. Het land van herkomst staat steeds op het etiket in de supermarkt.)

Karola's Kitchen - Kiwibessen

Belgische kiwibessen kan je in huis halen in september en oktober. Ze lijken niet alleen qua naam en look op hun grote, Nieuw-Zeelandse broers, het zijn net zo’n goede vitamine C-leveranciers. Ze hebben ook een onmiskenbare kiwismaak, die het best tot zijn recht komt als je de besjes laat rijpen tot ze zacht zijn. Kiwibessen kan je met huid en haar opeten. Figuurlijk, welteverstaan, want in tegenstelling tot kiwi’s hebben kiwibessen een haarloos en dun schilletje, zoals het een échte bes betaamt.

Belgische kiwibessen zijn relatief onbekend binnen de bessenclub. Ze hebben dan ook stevige concurrentie van hun immens populaire neefjes, de blauwe bessen en frambozen. Puur natuur zijn kiwibessen heerlijk en handig snackfruit, maar met deze havergebakjes wou ik ze toch op een gepaste piëdestal plaatsen. Door de kiwibessen onder te dompelen in gesmolten pure chocolade, maakte ik heel eenvoudige maar superlekkere kiwibespralines. Ook yummie, zelfs zonder het gebakje erbij!

Karola's Kitchen - Havergebakje met kiwibes

Ingrediënten voor 5 gebakjes:

1 heel rijpe banaan (gepeld zo’n 100 g)
50 g havermout (of preciezer: de helft van de massa van de gepelde banaan)
50 g pure chocolade (ik gebruik chocolade met 70% cacao)
1 bakje kiwibessen (125 g)
een handvol kokosschilfers
150 g Griekse yoghurt (of een andere dikke yoghurt – zie tips)
½ tl steviapoeder (of een andere zoetstof, naar smaak)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Prak de banaan fijn met een vork en schep er de havermout door tot alles goed vermengd is. Zet een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat klaar. Rol met je handen vijf balletjes van het mengsel en druk deze tot schijven van zo’n centimeter dik. Zet de bodempjes 15 tot 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren. (Ze worden niet krokant, maar blijven zacht, zoals een cakeje.) Laat ze volledig afkoelen.

Smelt de chocolade au bain marie en laat heel even afkoelen. Verwijder de staartjes en steeltjes van tien kiwibessen en dompel ze onder in de gesmolten chocola. Zet een bord, bekleed met bakpapier klaar. Hussel de kiwibessen wat rond in de chocola tot ze volledig bedekt zijn, schep ze met behulp van twee vorken op het bakpapier en plaats minstens 15 minuten in de koelkast.

Vermeng de Griekse yoghurt met het steviapoeder. Doe de yoghurt eventueel in een spuitzakje (of diepvrieszakje waar je één hoekje van af knipt) om hem vlot te dresseren. (Dit klinkt fancy, maar ik vind het een stuk sneller (en netter) werken.) Je kan uiteraard ook gewoon een lepeltje gebruiken.
Rooster de kokosschilfers kort in een droge pan, tot ze goudbruin kleuren.

Tijd om de gebakjes in elkaar te knutselen! Halveer vijf kiwibespralines, laat de overige heel. Verdeel de yoghurt over de vijf haverbodempjes, schik op elk gebakje enkele (gehalveerde) kiwibespralines en strooi er tot slot de kokosschilfers overheen.

Tips:

Je maakt deze taartjes nóg lekkerder en specialer door de pulp van een passievrucht door de yoghurt te scheppen.

Zoals dat voor ongeveer alle Karola’s Kitchen-desserts geldt, is ook dit havergebakje geschikt als ontbijt. De havermout levert je trage koolhydraten en eiwitten, de yoghurt, kokosschilfers en pure (minstens 70%) chocolade brengen eiwitten en vetten aan en de banaan en kiwibessen zorgen voor natuurlijke snelle suikers, vitaminen en mineralen. Reken in dat geval zo’n twee of drie gebakjes als portie.
Wie is er nu geen fan van desserts als ontbijt? 😉 Hieronder vind je nog enkele recepten die hiervoor ook perfect in aanmerking komen!

Waarom ik fan ben van stevia lees je via deze link. (#notsponsored !)

Ik gebruik Fage Total 0% Griekse yoghurt, by far mijn favoriet onder de Griekse yoghurts omwille van het hoge eiwitgehalte, lage vetgehalte en de superromige textuur. Uiteraard kan je een variant kiezen die jou het beste ligt. Wil je het graag vegan en/of lactosevrij houden, gebruik dan bijvoorbeeld Alpro Go On (omwille van de stevige textuur) of dikke kokosroom (ook kokoscrème genoemd). Deze laatste is ook aangewezen als je er de voorkeur aan geeft koolhydraten (in dit geval de havermout) en eiwitten (de yoghurt) gescheiden te houden.

4 reacties

  1. Hallo,
    Ik las de uiteenzetting van de voedselcombinatie. Heel duidelijk uitgelegd en heel interessant.
    Maar wat ik niet begrijp bij dit gerecht eet je dan toch ook koolhydraten (havermout) en eiwitten (skyr). Is dat dan geen ‘probleem’?
    Ik zou graag de voedselcombinatie toepassen vandaar mijn vraag.
    Alvast bedankt
    Mvg Jeannick

    1. Hoi Jeannick, je ziet het helemaal juist 🙂 Het is pas een “probleem” als jouw lichaam het ervaart als een probleem en als je dus effectief klachten zou hebben. De voedselcombinatieleer is een theorie die een leidraad biedt voor sommige mensen, maar je hoeft er zeker niet dogmatisch aan vast te houden. Het grootste effect heeft te maken met de portiegrootte: veel koolhydraten en veel eiwitten combineren in één maaltijd is per definitie zwaar, ook volgens de klassieke dieetleer (en niet alleen volgens de combinatieleer). In dit geval gaat het om een klein dessertje en ikzelf ervaar geen enkel ongemak als ik deze eet. Uiteraard is elk lichaam uniek en is het belangrijk voor jezelf wat te experimenteren met wat werkt voor jou en wat niet. Laat het alvast smaken!
      Liefs
      Karolien

  2. Ziet er lekker uit!
    Kan je banaan/havermout gebakjes vooraf maken en invriezen?
    Heb je er ervaring met deze nadien op te warmen? In microgolf of oven of wordt dat een taaie boel dan ?
    Grtjs.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!