Zoeken

Smeuïge haverrepen met appel, cranberries en pecannoten

Als ik na een lange dag hongerig thuis kom en hunker naar zoet, dan vraagt het soms nogal wat wilskracht om me niet op alles wat eetbaar is te storten. De bakkerin hiertegenover lacht op zo’n momenten altijd net wat vriendelijker dan anders, vind ik. Ze kent mijn zwakke plek maar al te goed.
Maar ik geef mij niet zo snel gewonnen. Gezonde tussendoortjes genoeg, hier in huis!
Ik hou ontzettend van fruit en ook van yoghurt, in alle soorten en maten. Bij echte honger volstaan ze echter niet altijd om me een voldaan gevoel te geven. Vol wel. Maar vreemd genoeg niet volDAAN. Als in geDAAN. Ik kan dan helemaal vol zitten na 200 g platte kaas, een appel én een banaan, maar toch blijft er soms precies iets knagen…
Noten zijn ook een snelle, makkelijke en lekkere oplossing voor hongertjes. Het probleem is echter dat ik ervan kan blijven snoepen. En een handvol noten bevat zo’n 150 à 180 kcal. Ik hou me daarom aan één tot twee porties per dag. Blindelings noten naar binnen spelen probeerde ik ooit hoor, want die zijn gezond en zo, maar mijn gewicht onder controle houden bleek toen jammer genoeg toch onmogelijk (daar kan je hier meer over lezen).
Gedroogd fruit dan! Heerlijk! Het bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. En ook een hoge concentratie aan vruchtensuiker. Dat op mijn hongerige maag kan mijn craving naar zoet soms net extra aanwakkeren. Zonder verpinken gooi ik dan een heel zakje zachte abrikozen naar binnen. En teveel is teveel. Zelfs als het gezond is.
Een stevige, verzadigende, hongerstillende snack in huis hebben, vind ik dus geen overbodige luxe. Deze smeuïge repen van haver, fruit en noten doen hiervoor perfect dienst. Mild zoet, aangenaam zacht van textuur en heerlijk vullend. De havermout is erg rijk aan vezels en deze zijn een goed voor onze darmflora en zorgen voor die oh zo belangrijke verzadiging. Ze slorpen namelijk water op ter hoogte van onze darmen en vormen er zo een dikke, zachte massa. Dat geeft ons een vol gevoel en stimuleert ook onze peristaltiek (lees: we moeten er kaka van doen).
Havermout is rijk aan gezonde, trage koolhydraten, dus deze snack is ideaal voor op actieve, drukke dagen waar extra carbs al eens van pas kunnen komen.

Je kan deze haversnack als een plaatkoek maken die je vervolgens is blokjes of reepjes snijdt, maar je kan ‘m ook tot rotsjes omvormen, zoals bij de haverrotsjes met banaan en bessen. Op die manier creëer je iets meer structuur, maar het vraagt net iets meer werk.

smeuïge haverrepen met appel, cranberries en pecannoten

Ingrediënten voor 16 stuks of 25 stukjes:

2 appels, gespoeld en klokhuis verwijderd
180 g havermout (glutenvrij, als je intolerant bent – zie weetje)
2 tl kaneel
3 handjes gedroogde cranberries
65 g pecannoten, grof gehakt
wat boter of kokosolie voor het invetten van de bakvorm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de ongeschilde appels in stukken en doe deze in een blender of keukenmachine. Maal ze enkele minuten tot je een pureetje krijgt.

Schep de appelmoes in een kom en voeg er de havermout, kaneel, cranberries en pecannoten aan toe. Roer alles goed om tot de ingrediënten mooi verdeeld zijn.

Vet een lage, vierkante bakvorm in met een dun laagje kokosolie of boter en bekleed deze vervolgens met bakpapier. Stort het havermoutmengsel erin en druk alles goed aan. Strijk het deeg mooi glad en zet 30 minuten in de oven.

Laat de koek volledig afkoelen en haal hem dan pas uit de vorm. Snijd hem vervolgens zorgvuldig in 16 vierkantjes. In een luchtdichte doos in de koelkast zijn de repen tot wel vijf dagen houdbaar!

Tip:

Andere gezonde snacks op basis van haver vind je hieronder. Ze zijn allen vegan en dus lactosevrij.

Weetje:

Haver heeft een hele behandeling nodig om het voor ons eet- en verteerbaar te maken. Het wordt gewassen, gepeld, verhit, eventueel verknipt (afhankelijk van wat het eindproduct dient te worden), nogmaals verhit en tot slot platgewalst.
Wanneer de haver verknipt wordt, noemen we het overgebleven product havermout. Als het niet verknipt wordt havervlokken. Omdat havermout dus kleiner is, heeft het ook een minder lange kooktijd.
Tegenwoordig is er ook instant of express havermout te koop, die nóg sneller gaart. (5 minuten kooktijd is blijkbaar te lang voor sommigen…) Deze versies bevat heel vaak extra toevoegingen als zout en suiker. Ik gebruik ze dus ook niet.

Haver bevat van nature geen gluten. Maar de havermout of havervlokken die je in de gewone supermarkt koopt, wordt steeds geproduceerd in fabrieken waar ook tarwe en andere granen verwerkt worden. Daardoor bevat deze altijd sporen van gluten. Wie zeker wil of moet zijn van haver zonder gluten, moet dus absoluut naar de natuurvoedingswinkel! Hier kan je zonder problemen glutenvrije versies vinden.

15 reacties

    1. Dat lijkt me ook super lekker en geen enkel probleem voor het recept. 🙂
      Ga je gang dus! (Ikzelf eet gewoon super graag pecannoten en zou ze dus liefst overal indraaien!)
      Smakelijk alvast 😉

  1. Heel lekker. Als ze vers zijn, zijn ze gevaarlijk lekker ?.
    Ze verliezen helaas hun krokante korst door ze in de frigo te bewaren, maar ook dan zijn ze nog lekker. Op dag 5 smaakten ze wel wat droog, is daar iets aan te doen?

    1. Hoi Karolien, het evolutieproces klopt met je beschrijving 😀 De krokantheid verdwijnt omdat er geen suiker in het recept zit, dus dat is helaas onvermijdelijk als je het suikervrij wil houden. Verder zeker in een goede, hermetisch sluitbare opbergdoos of bokaal bewaren. Zo drogen ze het minst snel uit.

    1. Oei dat is jammer… Heb jij gewone havermout gebruikt, fijne dus? En geen havervlokken (de grotere, platgeduwde korrels).
      Als je het recept helemaal hebt gevolgd, kan ik niet veel meer tips geven, vrees ik. Ik maakte ze een week of twee terug zelf nog eens en de textuur was heel vast, dus ik herken je probleem niet meteen.

    1. Hey Ilse! Ten eerste: WAT?? 🙂 Pieterjan houdt ook niet van kaneel, maar een kleine hoeveelheid kan hij gelukkig wel smaken 🙂 Kardemom is véél straffer van smaak, dus ja, het zou zeker ook passen maar wees wel zuinig met de hoeveelheid. Zouden speculaaskruiden pakken? Of nog te kanelig?

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!